Befejezte árvízi segélyprogramját Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában a MÖS

Befejezte árvízi segélyprogramját Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában a MÖS

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László elnök-igazgató is tagjai az Ökumenikus Segélyszervezet küldöttségének, mely a 2014-es hatalmas pusztítást végző árvíz károsultjait támogató segélyprogram lezárása alkalmából utazott Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába.

A küldöttség április 18-án a szerbiai Obrenovácon a segélyprogram keretében újjáépített házakba visszaköltözött családokat látogatta meg, majd a loznicai kórházban egészségügyi felszereléseket adott át. A segélyszervezet képviselőinek látogatása április 19-én Szarajevóban és Novigradban folytatódott, ahol az árvízi megelőzés jegyében megvalósult nagyszabású mederszabályozó-fejlesztés hivatalos átadásán vettek részt, közösen Szarajevó polgármesterével és a helyi partnerszervezet, a Merhamet képviselőivel.        

Dióhéjban a megvalósult segélyprogramokról:

A 2014 májusában a szerbiai és boszniai esőzések, áradások és az ezeket követő földcsuszamlások példátlan pusztítást végeztek. A természeti csapás következtében több ezer ingatlan vált lakhatatlanná, emberek ezreit kellett evakuálni. Mind a szerb, mind a bosnyák kormány rendkívüli katasztrófahelyzetet hirdetett és a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. Az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal adománygyűjtést indított és megkezdte segélyprogramjait mindkét érintett országban.

Az ávízkárosult házak helyreállítása Szerbiában

Az Ökumenikus Segélyszervezet az első külföldi szervezetek között érkezett a katasztrófa sújtotta szerb területre, és helyi partnerszervezetével, az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Segélyszervezettel, az EHO-val (Ekumenska Humanitarna Organizacija) együttműködésben megkezdte a humanitárius segítségnyújtást.

 A segélyszervezet két helyszínen, Obrenovácban és Lazarevácban 44  hátrányos helyzetű család (mintegy 220 fő) lakóingatlanának helyreállításában nyújtott segítséget. A kedvezményezettek vagy építőanyagot kaptak, vagy az építőanyagok biztosítása mellett házaik részleges felújítását is  elvégezték a segélyszervezet által megbízott helyi szakemberek.

A projekt részét képezte még a loznicai kórház részére orvosi eszközök átadása 3,6 millió forint értékben. A település kórháza több mint 22 ezer fő egészségügyi ellátásához járul hozzá.

A 2016. március 31-én lezárult 49 millió forint összköltségvetésű projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásában részesült.

Árvízvédelmi megelőzés  mederszabályozás Szarajevóban

Az árvíz után a segélyszervezet felvette a kapcsolatot boszniai  partnerszervezetével, a szarajevói központú több mint százéves múltra visszatekintő Merhamet segélyszervezettel és közösen végezte a humanitárius segítségnyújtást.

A szervezet a természeti katasztrófát követő időszakban az alábbi településeken nyújtott segítséget: a Szarajevó melletti Vogosca, a maglaji járásban lévő Kosova és Bijele Ploca, Banja Luka és környéke.

A segítségnyújtás során több száz családot támogatott tartós élelmiszerekkel, ruhaneművel, takarókkal, ágyneműkkel, fertőtlenítő- és tisztítószerekkel, festékekkel és egyéb vegyi áruval a segélyszervezet.

A legjelentősebb segítségnyújtás a Szarajevó mellett fekvő Novigrad településen valósult meg, ahol az Ökumienikus Segélyszervezet–Merhamet-Novigrad önkormányzat közötti megállapodás keretében 405 méteren mederszabályozási munkálatokat végzett el. A mederszabályozást az tette szükségessé, hogy az áradások következtében az egyébként kis vízhozamú patak a közeli szeméttelepről nagy mennyiségben hozott magával erősen szennyezett, mérgező és egészségre káros anyagokat, mely elöntötte a patak partján fekvő ingatlanokat és kerteket.

117,8 millió forint összköltségvetésű projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásában részesült.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!