Messze még a nyugdíj, sokáig szolgálhatnak a somogyi papok és lelkészek

Messze még a nyugdíj, sokáig szolgálhatnak a somogyi papok és lelkészek

Share this content.

Forrás: sonline.hu
Kaposvár – Alig vannak idős lelkipásztorok és papok Somogy megyében. Az evangélikus lelkészek átlagéletkora kevesebb mint negyven, a katolikus papoké ötven év, a reformátusok többsége pedig középkorú.

A Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye lelkipásztorainak átlagéletkora nem éri el a negyvenet sem, a lelkészi kar fele 35 év alatti. Az életkorokat nézve ezzel az ország legfiatalabb evangélikus egyházmegyéje.

„Öt évvel ezelőtt volt egy nagy generációváltás – hangsúlyozta Pongrácz Máté, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperes helyettese. – Nálunk 65 év a nyugdíjkorhatár, pár évvel ezelőtt pedig kicserélődött a lelkészi kar és megfiatalodott az egyházmegyénk. Jelenleg 18 lelkészi állás van, három betöltetlen, három lelkésznő pedig gyesen van. Azt mondhatom, hogy pillanatnyilag lelkészhiány van, korábban pont fordítva volt, mert sok lelkész volt, de most olyan új munkakörök jöttek létre, amelyek elszippantották a kollégákat” – tette hozzá Pongrácz Máté.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!