Ismeretlen vandálok céltáblájává vált egy malmői evangélikus templom

Ismeretlen vandálok céltáblájává vált egy malmői evangélikus templom

Share this content.

Forrás: hirado.hu
Malmö – Rendőrök és biztonsági őrök fogják védeni azt a malmői templomot, amelyet a múlt héten többször megrongáltak ismeretlenek. A vandálok másfél hete jelentek meg először, majd mindennap folytatták a rombolást. Az evangélikus templom harminc ablakát betörték, és az egyik Krisztus-szobrot is ledöntötték és összetörték. A főként bevándorlók lakta környék a svéd rendőrség szerint különösen veszélyes terület – közölte az M1 Híradója.

Bedeszkázták az ablaknyílásokat, és biztonsági őröket fogadtak fel egy malmői egyházközség tagjai, miután a templomuk ismeretlen vandálok céltáblájává vált.

A támadássorozat másfél hete kezdődött. Először csak az egyik ólomüveg-ablakot dobták be kővel, ám azóta állandóvá váltak a támadások. Az elmúlt héten ismeretlenek mindennap kárt tettek az épületben. A templom harminc ablakát bezúzták. Belül az egyik Krisztus-szobrot is ledöntötték és összetörték. A vandálok okozta kár 200 ezer korona, azaz csaknem 7 millió forint.

A vasárnapi istentiszteletet már a templom udvarán kellett megtartani, akkora volt odabent a pusztítás. A helyi lelkész azt nyilatkozta: értetlenül áll a történtek előtt, ötlete sincs, kik vetemedhetnek ilyenre. „Az eset az egész egyházközséget megrázta, a hívők nem érzik biztonságban magukat”  – tette hozzá.

Mikael Göth lelkész a sajtónak elmondta: nem szeretné, hogy kerítéssel kelljen körbevenni az épületet. A rendőrség ígéretet tett, hogy gyakrabban küld járőröket a környékre, hogy megelőzze a közösség elleni hasonló támadásokat. Egyben szemtanúk segítségét kérték, hogy kézre kerítsék a vandálokat. Többen beszámoltak ugyanis arról, hogy az épület körül több környékbeli fiatalt láttak ólálkodni.

Hivatkozások: Videó. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!