Megjelent a Lelkipásztor, evangélikus teológiai szakfolyóirat idei első száma

Megjelent a Lelkipásztor, evangélikus teológiai szakfolyóirat idei első száma

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó
Budapest – Megjelent a 2020-as év első Lelkipásztor című folyóirata, amelynek alcíme megváltozott. A szerkesztők ezzel is jelezni szeretnék azt, amit az egyes lapszámok összeállítása a jövőben reménység szerint tükrözni fog: a Lelkipásztor mindenkinek szól, aki hivatását evangélikus teológiai tudatossággal kívánja betölteni, életét pedig Krisztus evangéliumának világosságában szeretné élni.

A lelkészi szolgálat alapkérdései közé tartozik, hogy az igehirdetésben az evangélium mellett megszólal-e a törvény is – állapítja meg Csepregi András A megváltott ember cselekedetei című tanulmányában. Majd a következő kérdésekre keres választ: a Krisztusról szóló vigasztaló és bátorító üzenet mellett hallgatjuk-e, hirdetjük-e Isten akaratát?

Ha szabályokat alkotunk gyülekezeteink és egyházi intézményeink számára, akkor azokat Isten törvényére alapozzuk, vagy máshonnan származó elvek és iránymutatások alapján fogalmazzuk meg őket? Ha megszólítjuk a körülöttünk élőket, a világot, akkor át akarjuk-e adni azt, amit Isten törvényéből megtanultunk? Vagy valami mást mondunk inkább, azt, amiről azt gondoljuk, hogy a világ érti, várja és elfogadja tőlünk? Idén új rovattal gazdagodik szakfolyóiratunk: a Valláspedagógia rovatban a vallás- és gyülekezetpedagógiai képzéssel kapcsolatos írásokat szeretnénk közölni. Az első tanulmányban Kodácsy-Simon Eszter felvázolja a valláspedagógia széles spektrumának kérdéseit és irányait.

A szerző munkájának befejező gondolatával indítjuk útjára rovatunkat. „A mai kísérő személyek egyre több és több kérdéssel találkozhatnak, s ha jól végzik a munkájukat, akkor minden alkalommal újabb és újabb kérdéseket kapnak a meglévők mellé. De csak azért, hogy ezekkel elindulva feladatukat még több irányból átgondolhassák, s munkájuk még inkább a végső valóságról szólhasson.”

 

TARTALOM

MÉCSES A TE IGÉD

Barthel-Rúzsa Zsolt: Küszöbön………………1

TANULMÁNYOK

Csepregi András: A megváltott ember cselekedetei. A törvény három és különösen a harmadik használata – hitvallásainkban, gyülekezeteink és intézményeink vezetésében, valamint a társadalommal való kommunikációnkban………………2

Valláspedagógia

Kodácsy-Simon Eszter: Milyen kérdéseket tesz fel a valláspedagógia?………………9

FIGYELŐ

Bence Imre: Útkeresések a konfirmációi vizsgához………………14
Laborczi Pál: A liberalizmusról………………17

Interjú

Tiborcz Dániel: Nincs alapja a diszkriminációnak. Beszélgetés Kránitz Mihállyal………………19

Könyvrecenzió

Orosz Gábor Viktor: Valóságértelmezés………………22

Krisztusban mindnyájan életre kelnek

Lupták György: Igehirdetés Halasi László (1955–2019) evangélikus lelkész temetésén (Gal 4,19)………………25
Kondor Péter: Igehirdetés Halasi László temetésén (Mt 6,33)………………26

AZ IGEHIRDETŐ MŰHELYE

Sinkó-Szabó Lilla: Vízkereszt ünnepe után 2. vasárnap (Jn 4,31–38)………………28
Szabó Szilárd: Vízkereszt ünnepe után 3. vasárnap (Mt 4,23–25)………………30
Lacknerné Puskás Sára: Vízkereszt ünnepe után utolsó vasárnap (Mk 4,26–29)………………32
Szakács Tamás: Hetvened vasárnap (Dán 9,4–19)………………35
Pethő Judit: Hatvanad vasárnap (1Móz 45,3–8.15a)………………38

 

 

Bővebb információkat és az előfizetés lehetőségét itt találják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!