A Lelkipásztor 2017/3-as számát ajánljuk

A Lelkipásztor 2017/3-as számát ajánljuk

Share this content.

Forrás: Lelkipásztor
Budapest – Paavo Kettunen finn gyakorlati teológust március 30-án fogadja díszdoktorává az Evangélikus Hittudományi Egyetem. Ebből az alkalomból közöljük A lelkigondozói igehirdetéstől a lelkigondozói egyházig című tanulmányát – írták a Lelkipásztor címá evangélikus lelkészi szakfolyóirat Facebook oldalán.

Modern teológusok Jézus feltámadásának tényéről és félreértéseiről szóló véleményeit ismerteti és értékeli Kovács Katalin, aki megállapítja: ha a bemutatott interpretációkra vagy kritikákra nem támadásként tekintünk, hanem a párbeszédre irányuló lehetőségként, akkor a másik fél számára teret adunk, hogy a megismerés útján elindulva akár őbenne is megszülethessen a megújulás, a feltámadás megtapasztalása.

„Istennel mi olyan gazdagok vagyunk, hogy nincs szükségünk arra, hogy a jólét hamis ígéreteit hajkurásszuk” – írja Sarah Hinlicky Wilson tanulmányában, amely a februári lapszámban már említett Megváltás – nem eladó (Salvation – Not For Sale) című kötetben jelent meg, amelyet a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Lutheránus Világszövetség adott ki.

A Szókapcsolatok rovatban ezúttal a szabadság és kötöttség kapcsolatát vizsgálja Varga Gyöngyi a lutheri teológia fényében. Közöljük Máté-Tóth András előadásának szerkesztett változatát, amely az Értelmes szívvel című kötet bemutatóján hangzott el.

TARTALOM

MÉCSES A TE IGÉD

Nánai László Endre: A belső puszta………………81

TANULMÁNYOK

Paavo Kettunen: A lelkigondozói igehirdetéstől a lelkigondozói egyházig………………82
Kovács Katalin: A feltámadás örömhírétől a „zombi-Jézusig”. Modern teológusok Jézus feltámadásának tényéről és félreértéseiről………………89
Sarah Hinlicky Wilson: Isten ígéretei és az emberi jólét………………97

Szókapcsolatok

Varga Gyöngyi: Szabadság és kötöttség………………100

FIGYELŐ

Előadás

Máté-Tóth András: Fides et mores………………103

AZ IGEHIRDETŐ MŰHELYE

Pablényi Edina: Böjt 3. vasárnapja (Oculi) (Lk 11,14–23[24–28])………………106
Gerőfiné Brebovszky Éva: Böjt 4. vasárnapja (Laetare) (Jn 6,1–15)………………108
Honthegyi Zsolt: Böjt 5. vasárnapja (Judica) (Jn 8,48–59)………………110
Bence Áron: Böjt 6. vasárnapja (Palmarum) (Ézs 50,1–10)………………113
Csepregi András: Nagycsütörtök (2Móz 12,1–11)………………116
Lázárné Skorka Katalin: Nagypéntek (Ézs 52,13–53,12)………………118

ISSN 0133-2821
Könyvkötés: irkafűzött
Oldalszám: 40 oldal
Méret: 202×285 mm

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!