Lelkészházaspár az Úr házában

Lelkészházaspár az Úr házában

Share this content.

Forrás: kaposvarmost.hu
Kaposvár – Hamarosan ünnepi istentiszteletet tartanak a kaposvári evangélikus templomban, hogy szolgálatba iktassák Pongráczné Győri Boglárkát, akit másodlelkésznek választottak Pongrácz Máté mellé.

Tavaly, a gyülekezet fennállásának 100. évfordulóján elhatározták, hogy az egyház folytatja a növekedést, és egy evangélikus lelkész helyett kettő végezzen szolgálatot a megyeszékhelyen.

„Nagy dolog ez számomra, mert az előző lelkész, Szemerei János mellett is csak hatodéves teológushallgatók, illetve segédlelkészek tevékenykedtek, viszont a gyülekezet tagjai 2017 őszén elhatározták, hogy megadják a második lelkészi állásnak a kereteit, ráadásul nem pályáztatás, hanem felkérés alapján” – mondta a Kaposvármost.hu-nak Pongráczné Győri Boglárka, akit e nemes feladatra felkért a gyülekezet.

Boglárka ugyanazokat a munkákat fogja elvégezni, mint az első lelkész, de helyzetük már alapból is speciális, hiszen 2011 óta lelkészházaspárként tevékenykednek a kaposvári gyülekezetben. Elmondása szerint feladataik akkor működőképesek, ha kiegészítik egymás munkáját, hiszen van olyan terület, amelyben az egyikük jobb a másiknál.

Boglárka főleg az ifjúsági munkákban tud nagyobb szerepet vállalni, így vág neki a rá eső feladatoknak és másodlelkészi tevékenységének. Továbbra is részt vesz a hitoktatásban, nagy hangsúlyt helyez a gyülekezet építésére, valamint a fiatalokkal való közös munkára. Segíteni szeretné azokat a testvéreket is, akik a kórházakban kiszolgáltatott helyzetben vannak, szívesen meglátogatná őket, ha ezzel támogatást és segítséget tud nyújtani nekik, szeretné bátorítani őket. Úgy fogalmazott, hogy számára a kórházi látogatások nem járnak lelki teherrel, mert olyan talentumai vannak, amelyeknek hála ezek nem gyengítik, hanem megerősítik őt.

Elsődleges szempont számára a fiatalok hittanoktatása, és mivel már jó pár éve bevezették az iskolákban a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, így nekik is lehetőségük van arra, hogy intézményi keretek között taníthassák a diákokat. Szeretné megtalálni a közös hangot a gyerekekkel, hogy együtt tanuljanak Istenről, egymásról és a társadalmunkról. Mindemellett programokat szerveznek a gyerekeknek, hogy lehetőségük legyen kilépni akár a családi otthonukból, akár a gyülekezet falai közül, hogy ezzel egy kicsit kötetlenebb módon is együtt lehessenek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!