Konferenciát tartottak Evangélikus Budapest címmel az evangélikus múzeumban

Konferenciát tartottak Evangélikus Budapest címmel az evangélikus múzeumban

Share this content.

Szöveg: Kertész Botond
Budapest – Több évtizedes terv kezd valóra válni azzal, hogy 2016-ban a Reformációi Emlékbizottság felkarolta az Evangélikus Budapest elnevezésű vállalkozást. A jubileumi évre való felkészülés, 2017 sűrű eseményei és az emlékezés lecsengése miatt nehéz volt túllépni a tervezés fázisán. Idén azonban már két konferencia is lezajlott az evangélikus múzeumban Budapest evangélikus történetét feldolgozó előadásokkal.

A tavaszi nyolc előadásból álló konferencia után 2019. november 27-28-án másfél napos alkalmon 15 előadást hallgathattunk meg. Építész, művészettörténész, társadalomtörténész, egyháztörténész, muzeológus, helytörténész, orvostörténész is volt az előadók között. 

Hihetetlenül színes és gazdag kaleidoszkóp színei álltak össze egy még korántsem teljes képpé. Szlovák evangélikus egyesületektől, az értelmiségi elit evangélikus részén, az iparosból nagyvállalkozóvá vált evangélikusokon, az építészeken és az egykori külvárosok betelepítőin át a létező szocializmus budapesti evangélikusokat sújtó intézkedéseiig ért az előadások témaköre. Két nap alatt az is világossá vált, hogy az elmúlt bő két évszázad nagy részében az „evangélikus” nem csupán bejegyzés volt elődeink személyi okmányaiban, hanem élő, valós közösséghez tartozást jelentett a hétköznapokon is. A konferenciasorozat folytatódik, az előadásokból készült tanulmányok kötetben fognak napvilágot látni.

A konferencia első napján Demmel József, Kovács Anna, Kapronczay Károly, Kovács István Gábor, Millisits Máté, Gönczi Ambrus, Lovay Zsuzsanna és Vadas József, második napján pedig Havas Gyöngyvér, Borókay Zsófia, Saly Noémi, Potzner Ferenc, Heilauf Zsuzsanna, Isó Gergely és Mirák Katalin tartottak előadást (ld. képgaléria).

Bővebb tudósítás a tanácskozásról és az „Evangélikus Budapest” vállalkozásról az Evangélikus Élet magazinban fog megjelenni a közeljövőben. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!