Konferencia a reformáció örökségéről Nyíregyházán

Konferencia a reformáció örökségéről Nyíregyházán

Share this content.

Forrás: szon.hu, fotó: Sipeki Péter, szöveg: KM
Nyíregyháza – A reformáció öröksége a magyarság számára – ezzel a címmel rendeztek 2017. november 13-án, hétfőn tudományos emlékülést Nyíregyházán.

A Szabolcs-Szatmár-Beregben élő református és evangélikus lelkipásztoroknak, valamint a megyebeli települések polgármestereinek szól ez a konferencia, amelyet a magyar tudomány napjához kapcsolódva, a reformáció ötszázadik évfordulója jegyében szervezett a Tiszántúli Református Egyházkerület, az Északi Evangélikus Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat – foglalta össze a rendezvény elején Gaál Sándor. A Tiszántúli Református Egyházkerület Nyírségi Egyházmegyéjének esperese hozzátette: nem feledkeztek el a magyar nyelv napjáról sem, amelyet november 13-án ünneplünk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: bár az ötszáz év Isten előtt mindössze egy pillanat, az évfordulóról – a települési ünnepségek után – lényeges megyei közösségben is megemlékezni. Az állandó megújulásra késztetés tanulság számunkra is, akik polgármesterként vagy a közgyűlésben szolgáljuk a közösségünket – mondta a reformációról Seszták Oszkár.

Hit és tudomány

Ne állítsuk szembe a hitet a tudománnyal, amely Isten szempontjából is fontos! – hívta fel a figyelmet Zsarnai Krisztián evangélikus esperes, mielőtt átadta a mikrofont D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspöknek. Utána dr. Fekete Károly püspök, dr. Báthori Gábor múzeumigazgató és dr. Győri János tudományos munkatárs előadásukban más és más szempontból vizsgálták, milyen örökségét hordoz a reformáció a magyarság számára.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!