Jellegzetes gyönki épületeket állítottak ki mézeskalácsból

Jellegzetes gyönki épületeket állítottak ki mézeskalácsból

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Balázs László, fotó: Dörmer Csaba Béla, Facebook.com / Gyönk és Környéke Evangélikus Egyházközség
Gyönk – Az adventi időszak a városban már évek óta a mézeskalács-kiállítással kezdődik. A főszervező gyönki Német Nemzetiségi Egyesület az ünnepkör első vasárnapján tartotta meg 7. alkalommal Édes Gyönk elnevezésű rendezvényét. A puha sütemények helyi életképeket, épületeket jelenítenek meg stilizálva.

Az evangélikus templomban Kollár Zsolt lelkész köszöntötte magyarul és németül a szép számú közönséget, majd Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg a tárlatot. Beszédét követően a Sásd Városi Koncert-fúvószenekar lépett fel – mondta Kemler Imréné, az egyesület elnöke.

A kiállítás megnyitása, majd megtekintése után a rendezvény a Tolnai Lajos Gimnázium nagytermében kultúrműsorral folytatódott, ahol fellépett a szekszárdi Mondschein Kórus Egyesület, a gyönki Grüne Wiese utánpótlás-tánccsoportja és a Gyönki Szivárvány Óvoda növendékei. Ezt követően a szervezők mindenkit állófogadáson láttak vendégül, ráadásként pedig a sásdiak még egy félórás műsorral örvendeztették meg a résztvevőket.

A mézeskalács-kiállításon sok gyönki nagy épület látható süteményből elkészítve, többek között a három templom, a Magyary-Kossa kastély, a Sulkowsky-kastély, a gimnázium épülete, a Dózsa György tér, a piactér, valamint a remekműnek számító szüreti felvonulás is. A nemzetiségi egyesület tagjai mellett – akik november 12-én kezdték a sütést és az összeállítást – több egyéni kiállító is készített cukormázas csodát. A kiállítás december 15-ig látogatható a templomban mindennap 14 és 17 óra között, egyéb időpontra bejelentkezés szükséges.

Kemler Imréné megjegyezte, a mézeskalács mellett plusz tárlatként sváb és felvidéki őseik hagyatékából többek között az esküvőkön és keresztelőkön használt tárgyakat is bemutatnak az érdeklődőknek, de mellettük van bölcső is a kiállított darabok között. Abban az időben az esküvőn a menyasszony sötét brokátselyemből készült ruhát viselt bő szoknyával és karcsúsított blúzzal. A vőlegény szokásos öltözete a jellegzetes fekete csizma és fekete mellényes ruha volt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!