Ismét lesz Orgonák éjszakája a békéscsabai evangélikus nagytemplomban

Ismét lesz Orgonák éjszakája a békéscsabai evangélikus nagytemplomban

Share this content.

Forrás: behir.hu
Békéscsaba – A Filmharmónia Magyarország idén is megrendezi az Orgonák éjszakája nevű országos programsorozatot, amelybe – ahogy tavaly is – Békéscsaba is bekapcsolódik. Az evangélikus nagytemplomban augusztus 8-án, este 8-kor ismét Alföldi Csaba ad hangversenyt; ezúttal Bach műveit hallhatják az érdeklődők.

„Eredendően tavasszal rendeztük volna meg a Bach Mindenkinek Fesztivált – meséli Alföldi Csaba –, ami sajnos a koronavírus miatt elmaradt; miközben kézben tartottam a műsort és most szerencsére bemutathatom.”

A 2004-ben Pécsről érkező orgonaművész elmondása szerint eddig egyáltalán nem bánta meg, hogy a Viharsarok központjába bútorozott. Nem mellesleg, a templomi és kórus hangversenyein kívül jó néhány éve a csabai popélet egyik meghatározó, tarka-barka, muzikális alakja (is).

Többek között a Lackás és a Banda egyik szőnyegszövő-oszloposa. A dolog pikantériája, hogy míg egy templomban háttal ül a közönségnek, addig a rockkoncerteken látja az arcokat.

Hozzáteszi, talán az orgonista az egyik legmostohább sorsú zenész a zenei galaxisban, hiszen neki nincs saját hangszere; ráadásul a világon nincs két egyforma orgona. Ettől függetlenül szerencsésnek vallja magát, ugyanis két tanítványa is van, azaz vannak érdeklődők, van utánpótlás.

És íme, az augusztus 8-ai, Johann Sebastian Bach műveiből összeállított műsor:
a-moll Prelúdium és Fúga, BWV 543
e-moll Korálpartita, „Ach, was soll, ich Sünder machen” BWV 770
G-dúr Fantázia, „Piéce d'Orgue” BWV 572
d-moll Tokkáta és Fúga, BWV 565

Hivatkozások: A Behir.hu cikke. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!