Egy indiai klímaaktivista is részt vesz a lundi evangélikus–katolikus reformációi megemlékezésen

Egy indiai klímaaktivista is részt vesz a lundi evangélikus–katolikus reformációi megemlékezésen

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Jeypore – Genf – Az indiai Sunemia Pranita Biswati a klímaigazságosság elkötelezett aktivistája. 2016. október 31-én ő is részt vesz az evangélikus–katolikus reformációi megemlékezésen és fel is fog szólalni az alkalmon.

A 26 éves környezetvédő a jeypuri evangélikus egyház tagja, ifjúsági vezetője. A tervek szerint a malmöi sportcsarnokban ő is egyike lesz azoknak a felszólalóknak, akik bizonyságot fognak tenni. Katolikus és evangélikus részről egyaránt várnak felszólalókat az alkalomra, amely a két egyház közös bizonyságtevése lesz és globális szolgálatát mutatja majd be.

„Ez a megemlékezés mind a lutheránus, mind pedig a katolikus közösség számára rendkívül fontos lépés, mert szétszakított világunkban közös úton elindulni az egység felé igen jelentős dolog. A részvétel számomra nagy megtiszteltetést jelent és lehetőséget ad arra, hogy felhívjam a figyelmet a klímakrízisre. A területemen élő emberek millióit érinti ez, de a világ számos más részén élők is személyesen megtapasztalják a változásokat” – mondta Biswasi svédországi útja előtt.

„Azzal kell folytatnunk a lépéseket, hogy az igazságosság és a fenntarthatóság érdekében az Isten által nekünk adott bolygón leküzdjük a különbözőségeinket és ellentéteinket” – tette hozzá.

Pranita Biswasi a Lutheránus Világszövetség ifjúsági delegációjának tagjaként az utóbbi időben részt vett az Egyesült Nemzetek Szövetségének klímakonferenciáin is. Az indiai Odisha szövetségi államában több fiatallal együtt klímavédelmi projekteken dolgozik, az ökológiai és szociális igazságosság témájában.

A mai megemlékezés további hozzászólói lesznek: Antoine Audo püspök a szíriai Aleppóból, Rose Nathike Lokonyen dél-szudáni olimpikon, aki jelenleg egy kenyai menekülttáborban él, Pater Héctor Fabio Henao kolumbiai békeaktivista és Marguerite Barankitse burundi fejlesztési önkéntes.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!