Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? – Kiderült a Somogyi-könyvtárban

Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? – Kiderült a Somogyi-könyvtárban

Share this content.

Forrás: HEH Alapítvány
Szeged – A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában – 18–20. század című kötetet mutatták be a Somogyi könyvtár első emeleti folyóiratolvasó termében, 2019. december 9-én.

Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató köszöntője után Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár főigazgatója és Barna Gábor professzor, nyugalmazott tanszékvezető ajánlották a kötetet az érdeklődők figyelmébe. A moderátor Zombori István történész, a könyv szerkesztője volt.

VIDEÓ:

A kötetben profi történészek, néprajzosok, egyetemi oktatók és egy­házukat szolgáló lelkészek írásai olvashatók. A teljesség igénye nélkül találunk tanulmányokat a magyarországi evangélikus egyház elmúlt 300 éves viszontagságairól. Dicsőséget, megpróbáltatást, üldözte­tést és helytállást látunk a vizsgált idő során: változott a politikai hatalom, az ország, a nyelv, de az egyház szolgái és hívei kitartottak. Imponáló látni azt a rugalmasságot, ahogy ezek az emberek a hajdani Magyarországot bejárták. Tanulmányaikat Selmecbányán, Rozsnyón, Eperjesen, Késmárkon végezték, sokan közülük Jénában az egyete­men folytatták. Azután kezdték el lelkészi, közéleti szolgálatukat – életüket – Orosházán, Békéscsabán, Tótkomlóson, Szarvason, Hód­mezővásárhelyen, Makón és Szegeden. De ott találjuk őket Pesten, Sopronban és Pozsonyban is. Az sem meglepő, hogy németül, szlová­kul, magyarul egyaránt tudtak. De sohasem volt kérdéses a magyar­ságtudatuk. Akkor sem, amikor Kossuth mellé álltak és Trianon után sem.” 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!