Híres békéscsabaiak sírjait újították fel

Híres békéscsabaiak sírjait újították fel

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Nagy Szilvia
Békéscsaba – A városszépítők pályázata révén egymillió forintból tíz nyughelyet hoztak rendbe Békéscsabán, köztük számos evangélikusét is.

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület sikerrel pályázott a Nemzeti Panteon Alapítványnál híres csabaiak nyughelyének felújítására. Az elmúlt két hónapban Kovács János sírköves, építész-technikus közreműködésével tíz híres békéscsabai nyughelye újult meg.

Ugrai Gábor elmondta, a munkálatok halottak napjára befejeződtek, a műkőkészítő a sírokat lecsiszolta, a betűket átfestette, kiigazította az oszlopokat, kijavította a repedéseket, összefogta a szétcsúszott márványelemeket.

A városszépítő egyesület elnöke hozzátette, Kovács János nagyszerű munkát végzett, ami elhivatottságának is köszönhető. Az időjárás ugyan többször „közbeszólt”, sok teendő derült ki út közben: Ádám Gusztáv sírját például újra fel kellett építeni és ragasztani.

Ugrai Gábor elárulta, a sírok tisztításában a városvédő önkéntesek is segítettek, ők tették szabaddá dr. Remenár Elek nyughelyét, megállítva a növényzet burjánzását.

A Ligeti temetőben az egykori kórházigazgató, sebész főorvos sírján kívül megszépült Berthóty István polgármester és Fábry Károly főispán nyughelye. A Kastély utcai temetőben igényes külsőt kapott Vilim János evangélikus tanító, a Bogárházi temetőben pedig Reök István sírja.

Ugrai Gábor elárulta, a Vasúti temetőben rendbe hozták Ádám (Áchim) Gusztáv tervezőmérnök, valamint Novák Dániel ’48-as honvéd és Ős (Novák) Lajos nyughelyét. A Berényi úti sírkertben Szeberényi Gusztáv Adolf evangélikus püspök, Rosenthal Adolf gőzmalom-tulajdonos és Sztraka Ernő építész emlékét őrzi méltó kegyhely. A felújított nyughelyek állagát karbantartással igyekeznek megóvni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!