Három különleges évfordulót ünnepelt a szekszárdi gyülekezet

Három különleges évfordulót ünnepelt a szekszárdi gyülekezet

Share this content.

Szöveg: Németh Judit, fotó: Wagner Gyula
Szekszárd – Hármas jubileumot ünnepeltek a szekszárdi evangélikusok: gyülekezetük megalakulásának 110., templomuk felszentelésének 90., és az orgona megépítésének 200. évfordulóját. E különleges évfordulók alkalmából ünnepi istentiszteleteket tartottak a korábbi lelkészek, Smidéliusz András, Jámborné Szabados Regina, dr. Hafenscher Károly és Johann Gyula szolgálatával.

December 16-án, a templomszentelés napján Sefcsik Zoltán parókus lelkész tartott áhítatot, Németh Judit felügyelő a gyülekezet száztív évéről beszélt, majd megszólaltak a régi idők tanúi is, dr. Németh Pálné és Korossy József, azután dr. Hafenscher Károly a kétszáz éves orgona történetéről, jellegzetességeiről szólt. Az ünnepség második részében Lozsányi Tamás orgonakoncertjét hallgathatták az érdeklődők. 

A szeretetszolgálat által szervezett adventi vendégség is az emlékezések jegyében telt, a lelkész játékos kvízkérdéseivel színesítve.

Az ünnepeket betetőzte a zsúfolásig megtelt templomban a fakultatív hittanosok szentesti színielőadása a lelkész rendezésében, az iskolások éneklése Dugár Éva hitoktató vezetésével és a gyülekezet csengettyűseinek muzsikálása Bodó Ágnes kántor vezényletével.  

Az adventi időszakban a gyülekezet néhány tagja meglátogatta a belgyógyászati utókezelő betegeit, akik szép karácsonyi énekeket dúdoltak a látogatókkal közösen. A hittanosok Sefcsik Zoltán vezetésével a fogyatékosok nappali otthonában adtak karácsonyi műsort.

Rövid szekszárdi egyháztörténet: 

A püspök 1908-ban Németh Gyulát nevezte ki gyülekezetszervező adminisztrátornak Szekszárdra, aki szeptember 27-én megtartotta első istentiszteletét a gimnázium dísztermében. Az evangélikusok száma a nyolc filiával együtt 1264 fő volt. A templomépítési munkát az első világháború hátráltatta, az azt követő forradalmi eseményekben az ötvenhétezer korona pénzvagyon pedig szinte teljesen elértéktelenedett. Az építkezés végül 1924-ben indult meg, és a templom négy évvel később nyitotta meg kapuit a hívek előtt. Kapi Béla püspök 1928. december 16-án vette át a kulcsot az építőmestertől, s adta át a lelkésznek. A zsúfolásig megtöltött templomban tartott szentelő istentiszteleten „a püspök Bibliát, a főesperes úrvacsorai szent edényeket, az alesperes a keresztelő kancsót helyezte az oltárra.” A templom kétszáz éves, késő barokk orgonáját 1931-ben a bonyhádi gyülekezet adományozta a szekszárdiaknak. A hangszer Marschall József bonyhádi és Märcz Ádám kistormási orgonaépítők műhelyében készült. Dr. Németh Pál, a gyülekezet Prónay-díjas, hűségérmes, legendás kántora hetvenhét éven át kísérte az istentiszteleteket. A történeti értékű orgona komoly felújítása dr. Hafenscher Károly nevéhez fűződik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!