Hangokból építettek katedrálist – Jordán Tamás vezényelte a költészet napi nagy versmondást Pestszentlőrincen – Frissítve videókkal!

Hangokból építettek katedrálist – Jordán Tamás vezényelte a költészet napi nagy versmondást Pestszentlőrincen – Frissítve videókkal!

Share this content.

Budapest – Rekordot állítottak fel Budapest XVIII. kerületének középiskolásai: A pestszentlőrinci Kossuth téren Jordán Tamás színész, rendező közreműködésével a költészet napján megszólaltatták József Attila: Születésnapomra című versét. A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda kezdeményezésére létrejött akcióval rekordot állítottak fel, hiszen egyszerre mintegy 1700 diák mondta a művet. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az evangelikus.hu megtudta, hogy dr. Kalina Katalin igazgatónő figyelt fel a nagy versmondás kezdeményezés eddigi eredményeire és kérte fel az ötletgazdákat arra, hogy ezúttal a XVIII. kerületben legyen egy közös szavalás. A kerület polgármestere, Ughy Attila valamint a kerület iskoláinak igazgatói is támogatták az ötlet megvalósítását. Így a Sztehlo mellett csatlakozott a projekthez a Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Pogány Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Szakközépiskola és Gimnázium, Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium Eötvös Lóránd Tudományegyetem Gyakorlóhelye is.

A 12 legszebb magyar vers című kezdeményezést és ezen belül a nagy versmondást 2008-ban indította útjára Fűzfa Balázs szombathelyi irodalomtörténész, egyetemi tanár és Jordán Tamás színész, rendező, akik kezdeményezésükkel a magyar líra gyöngyszemeire szeretnék felhívni a figyelmet. 

Mint Jordán Tamástól az alkalom után készített interjúnkban megtudtuk az egész úgy indult, hogy dr. Fűzfa Balázs készített egy szubjektív listát, amely az általa legszebbnek tartott tizenkét magyar vers címét tartalmatza. Ezek a versek pedig félévenként kerültek egyenként „terítékre”, minden alkalommal egy-egy konferencia keretében irodalmárok vitatkoztak az adott vers és költője értékeiről. Az ötlet pedig, hogy a verseket fiatalokkal is elmondatják, Jordán Tamásé. Több száz iskolás mondta már el eddig sis a verset együtt Jordán Tamás vezényletével. A cél most is az volt, hogy felhívják a fiatalok és a médiumok révén pedig minden ember figyelmét arra, hogy irodalom nélkül lehet élni, de nem érdemes. A pódiumról Jordán Tamás dirigált és melegítette be a résztvevőket. Megszokott koreográfia alapján hozta összhangba a fiatalokat, és arra kérte őket, hogy „Hangokból építsünk katedrálist!” Ez sikerült is!

Fotóalbum:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!