Hálát adtak a 26 éves Emmaus Evangélikus Szeretetotthonért és a 15 éve felszentelt templomért

Hálát adtak a 26 éves Emmaus Evangélikus Szeretetotthonért és a 15 éve felszentelt templomért

Share this content.

Szöveg: Ujszászi Zsuzsa
Nyíregyháza – Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! – a 2019. szeptember 14-én, szombaton 10 órától tartott ünnepség elején ezzel az énekkel köszönte meg a gyülekezet Urunk gondviselését, amellyel segített létrehozni, és az eltelt 26 évben működtetni a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthont.

Meghívott vendégként dr. Korányi András egyháztörténész, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára tartott áhítatot, amelyben felolvasta a bethesdai beteg gyógyításának történetét (Jn 5,1–13), arra emlékeztetve, hogy amire az ember nem képes, azt Jézus meg tudja tenni az emberért, ugyanakkor arra is intve, hogy ne történjen meg közöttünk, hogy valakinek „nincs embere”.

Az áhítatot követő előadásában Korányi András Árpádházi Erzsébetről beszélt, aki főúri származása ellenére vállalta az alázatos, szegény sorsot, hogy a szegények, rászorulók megsegítésének ügyét szolgálhassa. Az ember lelkét és testét együtt gondozva szolgálta azt az ügyet, hogy az embereket boldoggá tegye – ily módon Erzsébet szolgálatán keresztül megláthatjuk Jézus jelét önmagáról. 

Délben ünnepi ebéden vehettek részt a gyülekezet tagjai és minden kedves vendég, így az étteremben tágas asztalok mellett, illetve az előcsarnokban sütemények és kávé mellett lehetőség nyílt a beszélgetésekre. 

Ebéd után a templomban a hat fiatal férfiénekesből álló, nyíregyházi AcapellArt Énekegyüttes előadásában madrigálokat, népdalokat és slágereket hallhatott a közönség. A szombati ünnepség Bozorády András lelkész zárószavaival ért véget, aki Jézus Pilátusnak adott válaszát idézte: „Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról.” Az igazságról, azaz a valóságról, amely mindenkit kell, hogy érdekeljen, ezért Jézus az, aki betölti minden szükségünket.  

A vasárnap hálaadó ünnepi istentisztelet alkalmával négy lelkész is szolgált: Bozorády Zoltán, Bozorády András, Gerlai Pál lelkészek és Kondor Péter, az Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, diakóniáért felelős püspök, aki prédikációjában Jézus és a törvénytudó párbeszédét (Lk, 25-37) idézte fel. „Mit tegyek, hogy az örök életet elnyerjem?” – ezt kérdezi a törvénytudó, és Jézus a törvényre emlékezteti a kérdezőt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” Jézus visszaküldi az elméleti embert a mindennapok gyakorlatába, ahol nem a szeretetre méltó felebarátot kell megkeresnie, hanem a szeretetet igénylő, rászoruló embert, akinek éppen ő lehet a felebarátja – ez a jézusi szeretet törvénye. Így indulhat el a keresztény ember az örök élet felé. 

Az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon ennek a jézusi eszmének a szellemében jött létre, és ebben a szellemben segítik működését vezetői és dolgozói. Megható volt látni, hogy a Szeretetotthon lakói, Biró Sámuelné, Pilinszky Andrásné és Vándor Jenőné is közreműködtek az istentisztelet bevezető részében, bűnvalló és magasztaló imák felolvasásával.

A szerző a Nyíregyházi Emmaus Evangélikus Egyházközség gyülekezeti tagja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!