Ha egy tag szenved, a többi is szenved vele! – Katolikus-evangélikus békeüzenet a világnak

Ha egy tag szenved, a többi is szenved vele! – Katolikus-evangélikus békeüzenet a világnak

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: LWI
Malmö – A világ szenvedőivel együtt érző egyházakra és azokban munkálkodó emberekre van szükség ma, amikor háború, békétlenség, klímakatasztrófa és igazságtalanság, gyűlölködés pusztít a világ számos régiójában. Olyan közös bizonyságtételekre van szükség, hogy lássuk, lehet „a szeretet őrületével” is viszonyulni a problémákhoz.

A Malmöi Aréna színpadára egymás után léptek fel a világ különböző régióiból érkező keresztények, hogy bizonyságot tegyenek 2016. október 31-én, reformáció napján mintegy tízezer ember előtt arról, hogyan alakult életük a kilátástalanságban és Isten hogyan adott nekik erőt a legnehezebb helyzetekben is.

Együtt gondoltuk végig a klímaváltozást az indiai Sunemia Pranita Biswatival, aki a klímaigazságosság elkötelezett aktivistája.

Együtt szenvedtük végig az átélt borzalmakat Rose Nathike Lokonyen dél-szudáni lánnyal, aki jelenleg egy kenyai menekülttáborban él, de bebizonyította magának és a világnak is, hogy menekültként is részt lehet venni olimpiai versenyen.

Héctor Fabio Henao atya a kolumbiai katolikus Caritas igazgatójaként, békeaktivistaként beszélt a hazájában lévő problémákról és a bajban lévők felé végzett segítségnyújtásukról. Országában 2009 óta az LVSZ és a Caritas együtt dolgozik, az etnikai csoportok közötti dialógust szervezik. A tíz évvel ezelőtti Bojayá-i mészárlás után ők szorgalmazták, hogy az áldozatok kártérítése és az események felderítése jogilag felelősen menjen végbe.

Marguerite Barankitse burundi fejlesztési önkéntes pedig elmondta, hogy bármennyire is nézzék őt bolondnak, őt szent őrület, Krisztus szeretete vezérli egész életében, amikor annak ellenére, hogy maga is rászoruló, mégis másokon próbál segíteni.

Utánuk Munib A. Younan a Lutheránus Világszövetség püspöke és I. Ferenc pápa is reagáltak azokra a gondolatokra, amelyeket a bizonyságtevésekben hallhattak.

Younan püspök saját életében élte át, milyen menekültnek lenni, hiszen a palesztin-izraeli háború miatt családjával maga is sokáig egy menekülttáborban élt. Itt ismerkedett meg a Lutheránus Világszövetség jószolgálati munkájával, saját bőrén tapasztalva azt, hogy az egyházak milyen áldásos munkát tudnak végezve a nehéz helyzetben lévők között.

Ezután Ferenc pápa is egyesével osztotta meg az előtte szóló bizonyságtevőkkel gondolatait, személyes üzenteket mondva nekik.

Az együtt reménységben (Together in Hope) című alkalmon a Lutheránus Világszövetség Világszolgálatának igazgatónője, Maria Immonen és a Caritas Internationalis főtitkára, Michel Roy aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amelynek lényege, hogy a két egyház vezető segélyszervezetei ezentúl tudatos összefogással fogják végezni jószolgálati munkájukat a világban. Mivel az LVSZ világviszonylatban 2,3 millió menekültet támogat a világon, a Caritas Internationalis pedig a világ 164 országában aktív, ezért az összefogásnak komoly hatása lehet.

Az alkalmon felszólalt Svédország miniszterelnöke, Stefan Löfven is, aki a béke és a reménység üzenetét hozta a résztvevőknek.

Antoine Audo püspök a szíriai Aleppóból érkezett, hogy arra kérje a résztvevőket, imádkozzanak a békéért és a menekültekért, akik a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerültek.

Az egész esemény alatt igen színvonalas produkciókat lehetett látni és hallani, számos taizéi ének, gospel és autentikus zene csendült fel, ezzel is kifejezve a sokféleséget és erősítve a közösségben elmondott számos imádságot.

A bizonyságtételek fordításai:

  • Testimony Ms Pranita Biswasi (EN)
  • Testimony Msgr. Héctor Fabio Henao Gaviria (EN/ES)
  • Testimony Ms Marguerite Barankitse (EN/FR)
  • Testimony Ms Rose Lokonyen (EN)
  • Response LWF President Younan (EN/DE/SP/FR)
  • Response Pope Francis (EN/DE/SP/FR/IT/PT)
  • Testimony Bishop Antoine Audo (EN/FR)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!