Gitárkíséretes korálok – Bemutatjuk a projektet

Gitárkíséretes korálok – Bemutatjuk a projektet

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Fót – Az ősz elején, szeptember 10–12. között tartottuk meg Fóton a X. Egyházzenei Konferenciát énektanárok, karvezetők és hitoktatók számára. Azaz tartottuk volna, mert a járványveszély miatt igen sokan távolmaradásra kényszerültek. Végül úgy döntöttünk, hogy a tervezett előadások és foglalkozások egy részét videón rögzítjük, s így az interneten keresztül közkinccsé tehetjük a konferencián elhangzottakat.

Egyik témánk a gitárkíséretes korálok kérdésköre volt.

Az idei tanévtől ugyanis minden diák, aki evangélikus intézményben tanul, megkapja az Iskolai énekeskönyvet, azaz énekeskönyvünk kivonatát. A gyülekezeti énekek tanítása bekerült iskoláink tantervébe, szükséges volt tehát segédanyagot adni ennek tanításához. Az Iskolai énekeskönyv egyik sajátossága, hogy az énekekhez gitárakkordokat társít, remélve, hogy a hittantanárok – akiknek gyakran taneszközük a gitár – így bátrabban énekeltetik a korálokat a hittanórákon. Ha az énekórák mellett a hittanórákon is előkerülnek a gyülekezeti énekek, s ugyanezeket használjuk a templomi alkalmakon is, remélhetjük, hogy a diákoknak evangélikus indentitásuk részévé válik a koráléneklés.

Koczor Tamás iskolalelkész és Bálint Ádám, a Lift együttes gitárosa vállalta, hogy bemutatja a kísérési módokat, és megválaszolja az elvi és gyakorlati kérdéseket, miközben jól meg is énekelteti a konferencia tagjait. Bence Gábor, az énekeskönyv szerkesztője pedig a kötetben található akkordjelölések megfejtésének módját ismertette.

Az elkészült felvételek három nagyobb csoportra oszthatók.

1. Az Alapvetés című sorozatban elvi kérdésekre keresünk választ.

Mikor hasznos a gitárkíséret?

Mennyire változtathatja meg az éneket a kísérés módja?

Be lehet-e tartani az összhangzattan szabályait a gitározáskor is?

2. Az akkordjelek értelmezése – ezt a címet kapta a második sorozat.

Az epizódokban a legegyszerűbb – ütemenként akkordot váltó – énekektől eljutunk az ütemmutató nélküli dallamok kíséretének megfejtéséig.

3. A Három korál című epizódokban pedig példaénekeken keresztül mutatunk be változatos kísérési módokat.

Szeretettel ajánljuk az ének- és hittantanárok figyelmébe sorozatunkat. S reméljük, a gyülekezeti lelkészek és az ifjúsági muzsikusok is hasznosnak találják majd e kisfilmeket. Közös célunk, hogy egyházunkban megerősödjön a gyülekezeti éneklés, és elérkezzen a korálok reneszánsza.

A sorozat egyes részeit az Evangélikus.hu oldalán is közre fogjuk adni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!