Örökségvédelem: fél évszázadra bérbe vették a fületelki egyházi épületeket

Örökségvédelem: fél évszázadra bérbe vették a fületelki egyházi épületeket

Share this content.

Forrás: szekelyhon.ro, szöveg: Antal Erika, fotó: Gálna Zoltán
Fületelke – Fületelke evangélikus templomát néhány éve még a teljes megsemmisülés fenyegette. Ma már tető védi az összeomlástól, a szakemberek pedig azon dolgoznak, hogy megfelelően helyreállítsák.

Fületelke Balavásár községhez tartozó, a Kis-Küküllő mentén, Egrestő után, a dombok közt meghúzódó, kis falu, amelyben ma már csak néhány szász él, a többségüket a második világháború után telepítették ki Ausztriába. A falu házai, utcái őrzik még az egykori szász település sajátosságait. A település központjában, a téren, ahol az egykori vásárokat tarthatták, arról érdeklődünk, hogyan juthatunk be az evangélikus templomba. A falubeliek szívesen útbaigazítanak, mutatják, melyik házba menjünk be, hol őrzik a templom kulcsát, majd azt is megtudjuk, hogy mehetünk egyenesen a templomba, éppen ott tartózkodik az illetékes. A templom előtt áll az egykori papi lak, fent a dombon, az egykori kőfal mellett szorosan az emeletes iskola.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: Fületelke - templom - Erdély -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!