Fassang László jótékonysági orgonaestjén jártunk

Fassang László jótékonysági orgonaestjén jártunk

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus
Budapest – Budakeszi – Jótékonysági orgonaestre gyűltek össze az érdeklődők a Deák téri evangélikus templomban, 2019. május 19-én este. A Liszt Ferenc-díjas Fassang László orgonaestjén az Ybl-díjas és Prima Primissima Díjjal is kitüntetett Benczúr László tervei alapján készülő budakeszi evangélikus templom javára gyűjtöttek, amelynek pillérei a Kárpát-medencét, az öt világrészt és ezen területek keresztény vértanúit jelképezik majd.

A Cantate vasárnapi egyedülálló hangversenyen köszöntőt mondott Finta Gergely orgonaművész és Lacknerné Puskás Sára, a budakeszi evangélikus gyülekezet lelkésze.

Köszöntőt mondott a koncert védnöke, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is. „Meg akarjuk őrizni keresztény és magyar kultúránkat, ugyanis tudjuk, hogy a kereszténységből táplálkozó kultúra a közösség megtartó ereje. Kultúrájában és kultúrája által él a nemzet” – mondta majd háláját fejezte ki azoknak, akik a Magyar Kormány támogatását adományaikkal ki fogják egészíteni. „Példaértékű összefogás ez – mondta. – Egy templom építése nem csupán egy épület felhúzása, hanem mindig ünnep, azt fejezi ki, hogy a hit erős, a közösség él, a jövő reménykeltő. A templom nem csak a keresztény hit, hanem a magyar kultúra fontos szentélye is. Emlékeztet keresztény alapjainkra” – tette hozzá. Ezután a keresztény templomok elleni terrotámadásokról, a keresztényüldözésről beszélt mint intő jelről. Szólt a tervezett templom lelkiségéről is, amely az üldözött keresztényekért, a vértanúkért is épül. Figyelmeztettett arra is, hogy a templomkapun kilépve tettekre kell váltanunk a hitünket.

Ezután következett Fabiny Tamás elnök-püspök és Fassang László orgonaművész közös meditációja, bibliai szemelvényekkel, „reflexiókkal”, mai utalásokkal, áthallásokkal.

Az alkalmon Fabiny Tamás hirdette Isten igéjét, a Jelenések könyve 3. fejezetének 10. verse alapján, a kísértésről és a kitartásról.

Elmondta, hogy az üldöztetést átélő híveket, istengyermekeket Jézus azzal vigasztalja, hogy eljön értük hamar, Isten letörli könnyeiket. „Hitsorsosainkért imádkozva is higgyük el, bízzunk abban, hogy valóban eljön majd az az idő, amikor Isten letöröl minden könnyet, és a győzők oszloppá lesznek Isten templomában. Ez az ige a győzelmet hirdeti meg, a győzelem esélyét adja” – mondta utalva Jézus halálára, amelyben Isten üdvtörténeti eseménye teljesedett be. „Jézus is győztes volt, de áldozat, így kell az áldozatokra gondolnunk nekünk is.”

Az épülő budakeszi templomban hat pillér lesz, amelyeken hatszor tizenkettő mártír vértanú neve fog szerepelni. „A hetvenkettő jelkép erejű, de valóságos név azt fogja szimbolizálni, hogy nevünk fel van írva a mennyekben. A mártíriumot szenvedtek neve is fel van írva” – tette hozzá a püspök, aki felsorolt olyan áldozatokat, akik a 20. és a 21. században életüket adták keresztény hitük miatt, rájuk emlékezve, értük imádkozva.

Ezután az alábbi darabok következtek, Fassang László előadásában:
J. P. Sweelinck:            Kromatikus fantázia
Michelangelo Rossi:    Toccata settima
Bach-Vivaldi:                A-moll concerto BWV 593
Jehan Alain:                 Fantasmagorie
Ligeti György:               Hungarian rock
Improvizációk bibliai témákra

A templom felépítését az alábbi módokon támogathatják:

Imádsággal | Az Alapítvány számlájára történő átutalással | Téglajegy vásárlásával | Csekken történő befizetéssel | Emlékérmék megvásárlásával

Budakeszi Evangélikus Templomért Alapítvány
Budapest, Felkeszi utca 6. | +36 20 9520 640

Bank: OTP BANK Budakeszi
Bankszámla: 11742348-21454033
Adószáma: 18912470-1-13
IBAN bankszámlaszám:
HU45117423482145403300000000
SWIFT kód OTPVHUHB

További információk a http://www.evangelikustemplom.hu oldalon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!