Evangélikus intézmények nyílnak Szegeden

Evangélikus intézmények nyílnak Szegeden

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: MEE OI NOO
Egy óvoda és egy kollégium kerül a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába, és kezdi meg működését ez év szeptemberétől Csongrád megye székhelyén. Szegeden ezek az első evangélikus nevelési-oktatási intézmények.

A Magyar Államvasutak Zrt. évtizedeken keresztül sok intézményt működtetett a vasúti dolgozók gyermekei részére, közöttük szegedi óvodáját és kollégiumát is. Az átveendő, hatvanhét éve működő óvoda az új tanévtől Szegedi Pitypang Evangélikus Óvoda néven, a közel százhuszonöt éves kollégium – közismert elnevezéssel a „Bakter” – pedig Szegedi Evangélikus Kollégiumként, illetve Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthonként működik tovább. (Korábban a békéscsabai kollégiumot vette át egyházunk A Vasút a Gyermekekért Alapítványtól.)

Az intézmények országos fenntartásúak lesznek, a feltételek biztosítása a Magyarországi Evangélikus Egyház feladata, szoros együttműködésben a Szegedi Evangélikus Egyházközséggel, illetve lelkészével, ifj. Cserháti Sándorral és a hitoktatókkal.

Az óvoda barátságos hangulatú – a „Boldog óvoda” címet is elnyert – intézmény. A finn partner által koordinált Erasmus+ projekt keretében hét európai országgal működnek együtt az iskolai, óvodai stratégiai partnerségek területén. Az óvodapedagógusok szakmailag elkötelezettek, az épület adottságait is teljes mértékben kihasználják a gyermekek nevelése, fejlesztése érdekében. A gyülekezet nemrégiben rendezte meg az óvodával közösen azt a családi délutánt, amelyen a gyerekek – egyebek mellett – kedvükre kézműveskedhettek. A mindennapok hitéleti gyakorlatára való felkészülést, a jó gyakorlatok átadását a Hódmezővásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda segíti.

A kollégiummal kapcsolatban a lelkész tervei között szerepel – a hitéleti nevelési kérdéseken túl – a közösségi alkalmak szervezése is. A kollégium amellett, hogy otthont ad a távolról érkező középiskolás és egyetemista diákoknak, az önálló tanulás és a pihenés, a tartalmas kikapcsolódás helye is. Ebben szeretnének sokféle fakultatív programmal segíteni: liturgikus, áhítat jellegű és interaktív, beszélgetős programokkal. Szükséges megteremteni a diákság számára a személyes lelkigondozás lehetőségét is. A diákotthon egyházi rendezvényeknek is kiváló helyszíne lehet a jövőben. A nagy lélekszámú, Békés és Bács-Kiskun megyei gyülekezetek közelsége kiemelendő, hiszen e megyék területéről, valamint a budapesti és észak-alföldi diákok közül sokan választják Szegedet felsőoktatási továbbtanulási célpontként.

Az intézmény evangélikus arculatának kialakításában a már nagy tapasztalattal bíró nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium nyújt segítséget.

Az óvoda és a kollégium átvételével Magyarország egyik legnagyobb városában két olyan intézmény jön létre, amelyben az egyház missziója is megvalósulhat. „Ha az átvételt és a működtetést körültekintően és jó légkörben sikerül megvalósítani, akkor ez sokat segíthet az egyházunkról alkotott jó benyomás kialakításában és elmélyítésében a nem evangélikus diákság és a tágabb közösségi környezet tekintetében egyaránt” – mondja ifj. Cserháti Sándor.

Szeretettel várja az óvodáskorú gyermekeket a Szegedi Pitypang Evangélikus Óvoda, továbbá középiskolás, főiskolásegyetemista diákjait a Szegedi Evangélikus Kollégium, illetve a Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthon.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 17–18. számában jelent meg 2019. május 5-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Szeged - intézmény - átvétel - óvoda -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!