Élőben követhetjük nyomon a reformáció napján a lundi evangélikus-katolikus közös megemlékezést

Élőben követhetjük nyomon a reformáció napján a lundi evangélikus-katolikus közös megemlékezést

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Lund – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a Római Katolikus Egyház közös ökumenikus megemlékezést fog tartani 2016. október 31-én Svédországban, Lundban. Az eseményeket élőben is nyomon lehet majd követni!

I. Ferenc pápa, valamint az LVSZ elnöke, dr. Munib A. Younan és az LVSZ főtitkára, dr. Martin Junge fogják vezetni a megemlékezést, együttműködve a Svéd Evangélikus Egyházzal és a Stockholmi Katolikus Egyházkerülettel. Az ökumenikus találkozóra Lund városában kerül majd sor, a reformáció 500. évfordulójának nyitányaként. Az alkalmon a nemrégiben kiadott katolikus–evangélikus Közös imádság című liturgikus füzetet fogják használni.

A Lundban 1947-ben megalakult Lutheránus Világszövetség éppen idén lesz 50 éve, hogy párbeszédet kezdett a Vatikánnal, a kölcsönös közeledés jegyében. Az 1999-ben Augsburgban aláírt, a Megigazulástanról szóló közös nyilatkozat után nemrégiben megjelenhetett a Szembenállástól a közösségig című kötet, amelyet egy liturgikus füzet is követett. A remények szerint ezek után a dokumentumok után ezen a megemlékezésen egyfajta jelképes cselekedetre, kölcsönös bocsánatkérésre is sor kerülhet majd.

A pápa a hivatalos vatikáni jelentés szerint október 31-én, hétfőn reggel 8.20-kor indul Róma Fiumicino repülőteréről Malmőbe, ahová délelőtt 11 órakor érkezik meg. 

A hivatalos fogadás után udvariassági látogatást tesz a királyi családnál Lundban. Ezt követően a lundi evangélikus székesegyházban közös ökumenikus imát tartanak. A lundi közös liturgia élő közvetítése a www.lund2016.net oldalon keresztül, vagy magyar élő adásban a Bonum Tv-n követhető majd nyomon. Az istentisztelet 14.30-kor kezdődik. 

A pápa ezután 16.40-től a malmői arénában részt vesz egy ökumenikus rendezvényen, ahol találkozik többek között a Lutheránus Világszövetség által meghívott ökumenikus küldöttséggel. 

November 1-jén, kedden Ferenc pápa szentmisét mutat be Malmőben. Ezt követően kerül sor hivatalos búcsúztatására a város nemzetközi repülőterén. Délután egy óra előtt indul vissza Rómába, ahová a tervek szerint délután fél 4-kor érkezik meg.

Az állami televízió a következő héten sugároz majd vágott műsort a svédországi alkalomról, amelyben a 31-i események mellett a Ferenc pápa által november 1-jén celebrált katolikus mise is helyet kap majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!