Az ökumené és a reformáció jegyében rendezték meg az egyházmegyei missziói napon Tabon

Az ökumené és a reformáció jegyében rendezték meg az egyházmegyei missziói napon Tabon

Share this content.

Szöveg: Adámi Mária, fotó: Adámi Mária, Arató Eszter
Tab – Ökumenikus tanúságtételek, könyvbemutató és koncert várta az érdeklődőket 2017. október 7-én Tabon, a somogy-zalai egyházmegye missziói napján. A programok helyszínéül a tabi evangélikus templom, illetve a gyülekezeti ház szolgált.

A nap Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna áhítatával vette kezdetét. Az esperes asszony Mt 8,23-27 alapján arról beszélt, hogy az élet nehéz időszakaiban Jézusban találhatunk kapaszkodót, tőle kaphatunk segítséget.

Ezt követően Koczor György zalaistvándi lelkész mutatta be az Egyedül címet viselő igehirdetésgyűjteményt, amelyet a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójára jelentetett meg az egyházmegye. A kötetbe az itt szolgáló aktív és nyugdíjas lelkészek írtak prédikációkat egy-egy ige alapján, a Kiskáté kérdéseinek mentén. „A könyv célja, hogy segítség legyen a Kiskáté lutheri tanításához” – fogalmazott Koczor György.

A délelőtt további részében három személyes tanúságtétel hangzott el a jubileumi évhez kapcsolódóan. Elsőként Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a reformáció társadalmi hatásairól. Isten dicsőségére és egymás javára kell élnünk – foglalta össze Kálvin teológiai tételeinek lényegét, majd utalt az ezekből következő közéleti és társadalmi változásokra, főként a munka, a gazdaság és a szociális ellátás, valamint részben a politikai élet területén.

Dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja római katolikus szemszögből ismertette az ökumenizmus, a keresztény egységtörekvés történetét, amelyet szintén a protestánsok indítottak el. A keresztség már megvalósult egységet jelent számunkra – hangsúlyozta. Majd hozzátette: legyenek olyan alkalmak, ahol rácsodálkozunk egymásra, és építjük egymásban a reménységet.

Vulkánkitöréshez hasonlította a reformációt hozzászólásában Szemerei János püspök. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője elmondta: Luther személyes isten- és igazságkeresése nyomán hihetetlen erők szabadultak föl. Az eredeti, teológiai jellegű reformátori felvetéseknek átvitt hatásuk volt, és ez nagyon sok mindent megváltoztatott Európában.

Az együtt töltött délelőtt végén bőséges ebéd várta a résztvevőket a közeli Figura Étterem pincehelyiségében. Majd a nap ismét a templomban, a balatonboglári Seven Houses Gospel Choir and Band jó hangulatú koncertjével folytatódott.

Ezután ismét tanúságtételekre került sor. Kendeh K. Gusztáv, a Magyarországi Evangélikus Egyház Egyházzenei Bizottságának elnöke, valamint dr. Kostyál László zalaegerszegi és dr. Sütő Zoltán kaposvári felügyelők osztották meg gondolataikat a jelenlévőkkel annak kapcsán, személyes életükben mit jelent a reformáció üzenete.

A tartalmas programot Smidéliusz Zoltán nyugalmazott esperes áhítata zárta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!