Egyházkerületi elnökségi nyilatkozat

Egyházkerületi elnökségi nyilatkozat

Share this content.

Forrás: Északi Evangélikus Egyházkerület
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének elnökségéhez olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé. Az elnökség ezért tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára.

Az elnökség szorgalmazza a panaszok alapos kivizsgálását. Mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségünk alapján tesszük, ahogyan ez a 2019. február 22-i zsinati ülésen az elnök-püspöki székfoglalóban is elhangzott: „Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik.”

Az egyházjogi és lelkigondozói folyamat elindításával egyidejűleg a lehetséges áldozatok személyiségi jogainak és méltóságának védelmében is azt kérjük, hogy mások vélt vagy valós fájdalmát, traumáit ne használja fel senki eszközként politikai kommunikációs célokra.

Budapest, 2019. augusztus 26.

Dr. Fabiny Tamás püspök
Dr. Fábri György egyházkerületi felügyelő

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!