Édes Gyönk kiállítás nyílt az evangélikus templomban

Édes Gyönk kiállítás nyílt az evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes, további fotó: Kemler Imréné
Gyönk – Mint nyolc esztendeje minden évben, úgy most is elkészült adventre „Édes Gyönk”. A mézeskalács települést a gyönki evangélikus templomban láthatja a közönség vasárnap óta.

Kemler Imréné, a szervező Német Nemzetiségi Egyesület elnöke nagy örömmel mondta, hogy idén ritka szépre sikerültek a gyönki épületek, a készítők ugyanis mostanra nagy rutinra tettek szert.

A tésztát november 3-án gyúrták az asszonyok. A sütők között vannak, akik tagjai a nemzetiségi egyesületnek, mások szimpatizálnak tevékenységével, és szeretnek süteményt készíteni. A díszítésbe még az általános iskolások és a gimnazisták is bekapcsolódtak.

A gyönki épületek közül elkészült a település három temploma, a gimnázium főépülete, volt fiúkollégiuma, az ABC, a volt bank, a takarékszövetkezet, a vegyeskereskedés, az óvoda, az iskola, a művelődési ház, a három kastély, a benzinkút, de még az egyesület közösségi háza is. Az életképek sem hiányoznak a szépen feldíszített templomból, a látogatók megnézhetik a disznóvágást, egy szüreti- és egy szép mesejelenetet. A varsádiak játszóteret és tájházukat hozták el, természetesen mézeskalácsból formázva.

A kiállítás december 10-ig látható. Azért eddig, mert a szervezet vendégül látja a száznegyven tagú Szentegyházi Filharmóniát, amely 17-én ad nagyszabású koncertet a templomban. Néhány mézeskalácsházat azért meghagynak erre az alkalomra is, a többiből ajándék lesz a majdani cipősdoboz akció átadó ünnepségén.

Viseletek

Az Édes Gyönk mellett kiegészítő kiállítás is látható az evangélikus templomban Sokszínű Kárpát-medence címmel. A viselet bemutatón az öltöztető bábukon látható öltözetek egy része hagyaték, másrészt Kemler Imréné saját gyűjtése. Van közöttük több sváb viselet, például nádasdi, szakadáti, és olyan, amelyről egyelőre nem tudni, hol viselték, továbbá láthatók itt székely, felvidéki és Duna-menti ruhadarabok is. Az öltözékeket december 10-ig lehet megnézni.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!