Reformáció és tolerancia – avagy a türelem Luther-rózsát terem

Reformáció és tolerancia – avagy a türelem Luther-rózsát terem

Share this content.

Kiskőrös – Kiskőrösön idén egy evangélikus általános iskolával és egy gimnáziummal gazdagodott városunk és gyülekezetünk. Az önkormányzattól átvett intézményekben megkezdődött a keresztyén nevelés, melyet – Istennek hála – mindeddig pozitív visszajelzések és örömteli rendezvények kísértek. Gyülekezetünkben régi hagyománya van a téli teaestéknek, ahová a gyerekeket szüleikkel, családjukkal együtt hívjuk meg egy kötetlenebb szeretetvendégségre és előadásra, áhítatra. Idén a 2011 óta evangélikus Harangvirág Óvoda és városunk mindkét általános iskolájának evangélikus családjait láttuk vendégül négy estén keresztül. Szöveg: Farkasné Gombár Ildikó. Fotó: Kecskeméti Pál

A rendezvény nem titkolt gyülekezetépítési célja, hogy kapcsolatba kerüljünk a szülőkkel, hívogassuk őket alkalmainkra, és egy kicsit közvetlenebb módon is megismerkedhessünk velük. A 130-160 fős alkalmakat évfolyamokra bontva tartottuk meg, minden korosztályt a nekik megfelelő családi játékokkal, interaktív feladatokkal vártunk, sőt még táncra is perdültünk egy zsidó gyermektánc erejéig.

A hittanórákon tanult énekeket a szülőkkel együtt énekelték a gyerekek, így ők is bepillantást nyerhettek az intézményben folyó munkába, az áhítaton keresztül jobban megismerhették egyházunk szellemiségét.

Az est gondolatkörét a 2013-as év mottója adta: „Reformáció és tolerancia”, valamint az ehhez kapcsolódó bibliai ige:  „Viseljétek el egymást szeretetben!” (Ef 4,2)
 
Tolerancia, türelem, szeretet – hangzatos jelszavak, megvalósításuk azonban sokszor a családi életben is nehezen megy. Hogyan fejezzük ki szeretetünket családtagjaink felé? – erről tartott áhítatot Szűcs Mária iskolalelkész az esték folyamán. Kiindulásként minden család rajzolt egy Luther-rózsát. A virág öt szirma a Gary Chapman-féle öt szeretetnyelvet szimbolizálta. Az elismerő szavak, a minőségi idő, ajándékozás, szívesség, testi érintés a szeretet kinyilvánításának öt alapvető formája, amelyekkel tudatjuk a másik felé: fontos vagy számomra, figyelek rád. A szemléletes példák segítettek mindenkinek felismerni, hogy családtagjainknak mi az igazi szeretetnyelve, mire vágyik, hogyan tudjuk feltölteni a szeretettankját. Az egymás felé forduláson kívül megláthattuk, hogy Isten is hasonló módon mutatja meg irántunk szeretetét. Bátorító igéjével erősít, ha elcsüggedünk, minőségi időt tölthetünk jelenlétében, ajándékaival halmoz el és gondoskodik rólunk, megérinti lelkünket, az úrvacsorában pedig fizikai valóságában is érintkezhetünk Jézussal.
 
A szeretetnyelvek kifejezése nem könnyű feladat, sok-sok türelem, áldozat, odafigyelés, tudatos döntések sorozata kell hozzá. Ha azonban megvalósul, létrejön a családi harmónia, erős házasság és bizalommal teljes szülő–gyerek kapcsolatok alakulhatnak ki. A szeretetnyelvek alkalmazásával és felismerésével Istennel való kapcsolatunk is gyümölcsözővé válik, megteremnek életünkben a Luther-rózsa jelképei is: Jézus Krisztus keresztje, Isten szeretete a szívben, a hit békessége és vigasztalása a fehér szirmokban, az eljövendő boldog reménység már itt a földön az ég kékjében és az örök élet koronája az arany gyűrűben.
 
A tartalmas lelki táplálék után szeretetvendégség következett, ahol kötetlenül tudtunk beszélgetni egymással. Az estét énekléssel, imádsággal, áldással zártuk, azzal a reménységgel, hogy jövőre is találkozunk ilyen formában a szülőkkel, gyerekekkel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!