Nagypéteki varázs: Még egyszer a Parsifalról

Nagypéteki varázs: Még egyszer a Parsifalról

Share this content.

Budapest – A Magyar Állami Operaház vezetése 2012-ben úgy határozott, hogy ebben az évadban valamennyi színrevitel nyilvános főpróbáját egy-egy társadalmi célcsoport számára ajánlja fel térítésmentesen. Ennek az újszerű és az Operaház társadalmi funkcióját tekintve nagyon dicséretes kezdeményezésnek a keretében került sor 2013. március 26-án Richard Wagner szent ünnepi játékának, a Parsifalnak a nyilvános főpróbájára, melyet az Operaház vezetése a történelmi egyházaknak ajánlott föl. Az evangélikus közösségek igényes kultúra iránti érzékenységét jelzi, hogy az eredetileg kapott száz belépő – a gyülekezetek és intézmények, az országos iroda és a püspöki hivatalok aktivitásának köszönhetően – két nap alatt elfogyott. A második körös lehetőséggel élve még hatvan belépőt sikerült szerezni az érdeklődő evangélikus testvérek számára. Szöveg: Kákay István; fotó: opera.hu, Éder Vera és Mezey Béla

Az 1983-ban Mikó András rendezésében és Ferencsik János zenei vezetésével bemutatott operaházi előadás a maga korában modernnek számított. Szerény, letisztult eszközökkel, a tér monumentalitását a téma és a zene monumentalitása szolgálatába állítva alkot harmonikus egységet, ezzel eléri a rendezés időtállóságát, mely ma már védettséget biztosít a darabnak. A harmincéves rendezés minden lehetőséget megad az énekeseknek és az énekkarnak arra, hogy a roppant komoly kihívást jelentő, grandiózus szólamokat zavartalanul elénekeljék. A Magyar Állami Operaház idén igazán kiváló, Európa-hírű művészek meghívásával tette még emlékezetesebbé a szent ünnepi játék előadását: a főszerepeket kiválóan alakító Eric Halfvarson, Yvonne Naef, Heiko Trinsinger éppúgy külföldről érkeztek Budapestre, mint a karmester Stefan Soltész vagy a néhány éve sikereit immár Németországban arató, a címszerepben remeklő honfitársunk, Kovácsházi István. A budapesti Operaház zenekara és énekkara ihletett, magabiztos teljesítményével méltó partnere volt a nemzetközi rangú előadógárdának. 

Ezen a szép, emlékezetes estén az előadás nézői olyan élménnyel lettek gazdagabbak, amely valóban varázslatos megalapozását, különösen csodálatos előkészítését jelenti a nagyheti elmélyedésnek, az ünnepi alkalmak átélésének. Közöttük százhatvan evangélikus testvérünk is, akik számára reménység szerint gazdag lelki táplálékként lesz maradandó emlék ez az este - a felemelő zenei élmény a passiótörténet fényében átértékelve katartikus hatású lehet.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!