A magyar reformációkutatás aktuális elvi kérdéseiről tartottak tudományos konferenciát

A magyar reformációkutatás aktuális elvi kérdéseiről tartottak tudományos konferenciát

Share this content.

Budapest – Az MTA Bölcsészettudományi Központja a nemzetközi Refo500 Alapítvány keretében működő reformációtörténeti témacsoport programjának bemutatóját tartotta november 28-án, amelyet nemzetközi tudományos tanácskozás követett. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Az MTA BTK és a Refo500 egynapos konferenciája a magyar reformációkutatás aktuális elvi kérdéseiről szólt. A workshop jellegű értekezlet Interpreting Reformation(s): the Use of Competing Theories and Comparative Approaches címmel zajlott angol, német és magyar nyelven.

Az MTA BTK 2012-ben a Refo500 hivatalos partnere lett, és az általunk megfogalmazott tudományos programtervezetet a Refo500 akadémiai konzorciuma, a RefoRC (Reformation Research Consortium) elfogadta és támogatásáról biztosította. A most sorra került tudományos tanácskozás a program ünnepélyes bemutatója volt.

A konferenciára meghívták a nemzetközi reformációkutatás néhány elismert képviselőjét, a Refo500 tudományos tanácsának meghatározó alakjait is. A nyitó előadást Herman Selderhuis, a Refo500 programigazgatója tartotta. A Refo500 elkötelezett a tudományközi szempontok, érintkezések, eszmecserék iránt. Az alapítvány tevékenysége nem egyházi jellegű, nyitott szellemű, interdiszciplináris kötődése megfelel az MTA BTK új szervezeti kereteinek, amely szintén szorgalmazza a tudományterületek szoros együttműködését.

A saját programjaikat ebben a nemzetközi kontextusban szeretnék közérthetően elhelyezni, ezért is fontos volt az értekezlet. A Refo500 kereteiben ugyanis – az elkövetkező években – a magyar reformációra vonatkozó valamennyi tudományos eredmény, konferencia, kiadvány, megemlékezés, kiállítás vagy más hazai esemény beemelhető az aktív és mozgékony nemzetközi kommunikációba. A konferencia lehetőség, hogy a magyar reformációtörténet – és annak kutatástörténete – megkapja azt a nemzetközi elismerést és érdeklődést, amelyet joggal követelhet magának.

A konferencia előadói voltak:

Fodor Pál MTA, BTK főigazgató, Tóth Zsombor MTA, BTK, ITI tudományos titkár, Selderhuis Herman (Refo500, Apeldoorn), Balázs Mihály (Budapest), Wilczek Pjotr (Refo500, Warsaw), Péter Katalin (Budapest), Kiss Réka (Budapest), Tüskés Gábor (Budapest), Csepregi Zoltán (Budapest), Nowarkowska Natalia (Oxford) és Erdélyi Gabriella (Budapest). 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!