Lezajlott a jubileumi KITT a Bakonyban

Lezajlott a jubileumi KITT a Bakonyban

Share this content.

Forrás: KITT, szöveg, fotó és videó: Dimény András
Bakonybél – 10 éves a Keresztény Iskolások Tájékozódási Túrája (KITT). 10 év alatt sok minden történt. A kezdeti résztvevői létszám megnégyszereződött, alkalmanként 160-180 fiatal indul neki a sötét erdőnek, hogy minél több pontot szerezzen. Vagy csak a kalandért. Mert erről a rendezvényről az is élményekkel megy haza, aki el sem hagyta a szállásnak helyt adó települést. A 20. Bakony Keresztény Iskolások Tájékozódási Túráján jártunk Bakonybélben.

- Nem túlélő túra? – kérdezi egy egyetemista fiatal a rendezvény egyen pólóját nézve. Sokan ugyanis nosztalgiáztak az ünnepen, eljöttek ismét megszerezni azt az élményt, amelyet korábban kisiskolásként éltek át. És valóban, 2004-ben még túlélő túra néven futtatták a csapatversenyt, amelyet aztán 2008-ban, a sok aggódó szülői telefonhívás után megváltoztattak tájékozódásira. Hiszen ezen a kiránduláson nem a túlélés, hanem a közösségi élmények átélése a cél.

A gyermekek a tanítási hét után, pénteken este álltak rajthoz. A rövid eligazítást követően kapják kézbe a menetleveleket, amelyben 30 előre feltett kérdés szerepelt. A kérdéseket a szervezők a két héttel korábbi bejáráson határozták meg, és szerepel ezek között például, hogy „Milyen színű a Porva-Cseszneki vasútállomás épülete”, vagy „Milyen szám van az Odvaskői-barlang előtti fára írva”. A válasz megszerzése nem egyszerű, hiszen ehhez el kell gyalogolniuk a résztvevőknek ezekre a helyekre. Szigorúan turistajelzésen haladhatnak, amely a biztonságukat garantálja, de a rendezőket is segítik ezzel, hiszen eltévedés esetén könnyebben tudják útba igazítani őket. Hogy a részvételt nehezítsék, a Bakony területén négy pontőr állomás is kijelölésre került, ahol bibliaismereti, logikai és nyelvtani feladatokat kellett megoldaniuk – természetesen plusz pontokért – a fiataloknak.

A gyerekek egy része indulás előtt kipakol a nagy hátizsákjából, hiszen kint kellemes az idő. Kikerülnek az esőkabátok, a meleg kötött pulcsik is. Rögtön 5-6 kilóval könnyebb a zsák. Az ünnepi KITT-hez sütemény is járt. Landol is a zsebekbe, gyomrokba a frissen kisütött kakaós csiga. Mikor minden a helyére került, és a csapatot is szólították, elindulnak a 4-6 fős csapatok a sötét éjszakába.

- Ahhoz, hogy valaki az egész területet bejárja, csaknem 100 kilométert kellene gyalogolnia – tudom meg Györe Balázs főszervezőtől. – Erre nincs reális esélyük, de nem is ez a csapatok célja.

Sokan az indítást követően is a szállást nyújtó épületben maradnak, a térképen jelölik be, hogy hova rejtették el a szervezők a menetlevélben meghatározott pontokat. 45 perc után kezd kirajzolódni egy útvonal – Bakonybél, Kőris-hegy, Vinye, Csesznek, Zirc, Szépalmapuszta – Bakonybél útirányon, amellyel a legtöbb pont begyűjthető. Felszerelésükön és a taktikájukon is látszik, hogy nem az első túrán vesznek már részt.

- A feladatokat és a bejárandó útszakaszokat is mindig úgy határozzuk meg, hogy annak egy részét azok is teljesíteni tudják, akiknek nincs alapismeretük. 16 óra alatt 20 kilométert legyalogolni nem nehézség, de ugyanúgy kaland. Főleg éjszaka. Számunkra az a siker, ha mindenki saját maga és csapata teljesítményével elégedetten megy haza – mondja a szervező.

Valóban, az első „fecskék” már hajnalban visszaérkeztek a szállásra, majd a menetlevelek leadása után le is pihentek. A szintidőn belül valamennyi csapat visszaérkezett, így még melegen kóstolhatták a paprikás krumplit, amivel a szervezők várták a kimerült, éhes gyerekeket. Az eredményhirdetésen mindenkinek járt a vastaps, hiszen ezen a túrán nem az eredmény, hanem a részvétel volt a fontos.

Búcsúzáskor még fogadkoztak a gyerekek, hogy legközelebb miben változtatnak majd a taktikájukon, de erre még nagyon sok idejük van. A következő túra ugyanis április második hétvégéjén lesz a Bükkben. Ott találkozunk!

20. Bakony Keresztény Iskolások Tájékozódási Túrája from dimenyandris on Vimeo.

Végeredmény

Középiskolások: 

1. Státuszcivilizáció 935p 
2. Recipróka 800p 
3. Bakonytúrás730p 
4. Spártaiak720p 
5. SEE-PUSH-OK695p 
6. Sivatagi Rohamkukacok670p 
7. Csapatnév560p 
8. Muffinbabák520p 
9. Gödöllő five500p 
9. Reálisták500p 
10. Megyek-megyek és…468p 
11. Randomdiákok280p 
12. Tesók250p 
13. Annas and the Barbies245p 
14. Kajakosok240p 
15. McKrumplifőzelék220p 
16. Macilaci200p 
17. Töltöttkáposzta180p 
18. Gardeners170p 
18. Árnyak170p 
18. Minimanók170p 
19. Vándorock 140p 
19. Mazsolák 140p 
20. Hölgykoszorú 100p 
21. Mindegy 90p 

Egyetemisták: 

1. Harapós sün 1161p 
2. Tiszafa 970p 
3. Édi-csigák 920p 
4. Süngörény 750p

Hivatkozások: A KITT Facebook oldala. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!