Betekintettek az Operaház kulisszái mögé az Országos Iroda alkalmazottai

Betekintettek az Operaház kulisszái mögé az Országos Iroda alkalmazottai

Share this content.

Budapest – Kákay István országos irodaigazgató korábbi kapcsolataiból fakadóan, 2013. május 30-án látogatást tehettek az Országos Iroda dolgozói a Magyar Állami Operaház épületében. Az alkalmazottak nem csak a turistáknak is megmutatott, vagy az operabarátok által is látható helyekre tekinthettek be, hanem a díszletek mögé is. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Bár odakint zuhogott az eső, az ódon falak között megállni látszott az idő, amikor az Országos Iroda népes csapata birtokba vette az Andrássy út 22. szám alatti épületet és az alagsortól, a színpadon át az emeletig körbetekinthettek az impozáns épületben.

Az Operaház nemcsak Budapest egyik legjelentősebb műemléke, hanem a háromszáz éves múltra visszatekintő magyar operajátszás első számú intézménye, komolyzenei kultúránk szimbóluma. Megtudtuk, hogy az Ybl Miklós által tervezett lenyűgöző neoreneszánsz palota 1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit. A korabeli nagyközönség érdeklődését jellemzi, hogy a nyitóünnepség kis híján botrányba fulladt, mivel a kíváncsi tömeg betört az előcsarnokba, és a posztoló rendőröknek kellett kituszkolni őket.

Az épület minden szegletében olyan alkotóművészek keze nyomát fedezhetjük fel, mint Lotz Károly, Székely Bertalan, Than Mór és Stróbl Alajos.

Műszaki megoldásai forradalminak számítottak: a bécsi Asphaleia társaság vízhidraulikával működtetett színpadgépezetét az egész világon itt alkalmazták először. Saját légkeringető rendszerének hála már a korabeli években megoldott volt a levegőztetés, sőt annakidején jégtömbök még légkondicionálást is biztosítottak a forró nyári előadások alatt. Rekodrok is vannak: A 30 mázsás, bronzból készült nézőtéri nagycsillár, amelyet egy kézi csörlő segítségével le lehet engedni egészen a földszinti székekig, ma ipartörténeti műemlék. Az aranyozásra 3 kilogramm aranyat használtak.

Az Operaházhoz szervezetileg a Magyar Nemzeti Balett és az Erkel Színház társulata is hozzátartozik, így a megakomplexum több száz embernek ad folyamatos munkát.

Az épületben hatalmas terek vannak, amelyekre az irodai dolgozók is rácsodálkozhattak. A színfalak mögött például találtunk egy nyolc méter magas liftet, amelyet a díszletek szállítására használnak. Az épület legmagasabb pontja 50,69 méterre van az utcaszint felett, a beépített alapterület pedig a fő- és oldalbejáratok lépcsői nélkül is 5383,2 négyzetméter. Magának a színpadnak a területe 634,55 négyzetméter, a hátsó színpad még plusz 252,98 négyzetméter. A színpadtér legnagyobb magassága 48,5 méter, a süllyesztő aljátóla tető aljáig, így hatalmas díszletekkel is be lehet rendezni. Ottjártunkkor épp egy díszlet összeállítását is végignézhettük, nyomon követhettük. Most pedig jöjjön a képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!