Egyházi, világi és népzene a bácsfeketehegyi evangélikus templomban

Egyházi, világi és népzene a bácsfeketehegyi evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: Pannon RTV
Bácsfeketehegy – Ökumenikus egyházi zene, világi zene, népdalok – minden egy csokorban. Bácsfeketehegyen vendégszerepelt vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus.

A vegyes kórus tagjaként erdélyi református lelkész énekel római katolikus dalokat a vajdasági evangélikus templomban. Nem sokkal később Mozart, majd Kodály dallamai csendültek fel. És a sornak itt még nincs vége. Sipos Zoltán karmester, Pro Musica Kamarakórus, Sepsiszentgyörgy: „Mozart: Jubilate Deo, Erős vár nékünk az Isten; Halmos László: Minden földek Istent dicsérjétek, vagy népdal-feldolgozások, a közismert Dana-dana Bárdos Lajostól, vagy tiszai dallamok.”

A 30 tagú kórus 15 tagja érkezett most a Vajdaságba. Sokan először járnak Szerbiában. Az egyik erdélyi vendég az élményeiről számolt be riporterünknek: „Nagyon jól érezzük magunkat, köszönjük szépen, töltekezünk a táj szépségével, a meleggel, hiszen ez nekünk szokatlan, mi hegyes vidékről érkezünk, birkózunk a meleggel.”

Az erdélyiek érkezésének hírére és az énekszóra a falu népe is összesereglett a templomban. Mengyán Szofia kúlai evangélikus lelkész, főszervező: „Én kimondottan örülök annak, hogy végre van egy ilyen jeles esemény, ahol az emberek megszólaltatják a torkukat, a hangjukat és így dicsőítik Istent az Úr házában.”

Öt évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna. A templom komoly változásokon esett át az elmúlt években. Pál Károly alapító tag, VMSZ, a Feketics Művelődési Egyesület tiszteletbeli elnöke: „Ez egy pusztulásra ítélt evangélikus templom volt, amelyet több mint negyven évig raktárként használtak, és öt évvel ezelőtt sikerült befejezni a felújítást, a teljes mértékű felújítást, és amikor a templom elkészült és romjaiból megújult, akkor az volt a cél, hogy tartalommal töltsük meg.”

A templomot most sikerült tartalommal megtölteni. A Pro Musica Kamarakórus vajdasági turnéja nem csak Bácsfeketehegyet érintette, hanem Magyarkanizsát, Szabadkát, Bácskossuthfalvát és Zentát is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!