Újra ülésezett a reformációi emlékbizottság: Októberre újabb Luther-kötet várható

Újra ülésezett a reformációi emlékbizottság: Októberre újabb Luther-kötet várható

Share this content.

Budapest – A reformáció 500. évfordulóját előkészítő reformációi emlékbizottság újra összeült az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában, hogy az aktuális fejleményekről tárgyaljon. A tagok a 2014-es plakát és jelmondat ügyében kiírt pályázat anyagairól is döntöttek. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az ülésen először Luther végrendeletének fakszimile kiadásáról tárgyaltak a tagok. A Corvina Kiadó által kiadott korábbi könyv példányai elfogytak, így egyházunk is gondolkodik valamilyen újabb kiadásban. Egy regensburgi kiadó (Bückle und Boehl) is érdeklődik az anyag iránt, s szakmailag kompetens, ám közérthető megfogalmazású kommentárokkal látná el az újra kiadandó könyvet. Felvetődött a Luther Kiadó közreműködése is, így a tárgyalások tovább folytatódnak a német féllel, Cselovszkyné dr. Tarr Klára és Csepregi Zoltán közreműködésével.
Ezután Bencze Gábor az egyházzenei megkereséseket ismertette, majd a zenei pályázatok kiírásáról esett szó. Lenne több program is:
Egyházzenei enciklopédia (2012-2014), Himnológiai lexikon (2013), új komponálású orgonajáték-kötet (2015), felkérés vagy pályázat énekkari művek komponálására (2014), reformáció tematikájú musical/rockoratórium (2016), ünnepi hangverseny a Dávid-évben (2014) és 2017-ben, korálünnep évente változó színhelyen, változó formában, többféle zenei stílus bevonásával; és lenne egy, a reformáció századának evangélikus istentiszteleti formáit bemutató négyalkalmas programsorozat Magyarországon és Németországban.
Ezután a 2014-es plakát pályázatára beérkezett anyagokat ismertette Horváth-Bolla Zsuzsanna. A bizottság tagjai sajnos a beérkezett pályaművek közül sem szlogenben, sem pedig képileg nem találtak megfelelőt a plakáthoz. Elfogadták viszont Reuss András javaslatára a
Még ma elültetek egy almafát szlogent, amelyhez most indul a képanyag keresése.

A múzeum toleranciakiállításának iskolai népszerűsítésére tett javaslatot dr. Harmati Béla múzeumigazgató. Az alkalmon a Luther-rajzfilm jelenlegi állásáról, valamint a kormánnyal közös reformációi emlékbizottság felállításának ügyéről is tárgyaltak még.

Örvendetes tény, hogy idén októberben a Luther Márton műveiből készülő sorozat újabb kötete jelenhet meg. A könyvbemutatóra 2013. október 30-án 17.00 órakor kerülne sor a Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében. A kötet bemutatójával egy időben mutatkozna be a Reformationstudien und Geschichte sorozat újabb kiadványa a tübingeni konferenciáról, valamint Kónya Péter Észak-magyarországi hitvallások című kötete is.

Az emlékbizottság következő ülésére 2013. szeptember 18-án 10.00-kor kerül sor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!