Ökumenikus imahét: Sándor Frigyes korábbi esperest is kérdezték az Európa Rádióban

Ökumenikus imahét: Sándor Frigyes korábbi esperest is kérdezték az Európa Rádióban

Share this content.

Miskolc – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Egyház (MKE) 2013-ban is közös imahetet tart január 20. és 27. között. Az idei programsorozat bibliai mottója: „Mit kíván tőled az Úr?” Az eseményre készülve Baksy Mária református-, és Sándor Frigyes evangélikus esperest kérdeztük az ökumené jelentőségéről, illetve az egység hétköznapi valóságáról. Forrás: tirek.hu

A Krisztushívők egységét szem előtt tartva idén is közös imádkozásra invitálják a felekezeteket országszerte. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi történelmi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye, mely több évtizedes múltra tekint vissza. Az abaúji Csobádon például harminc évvel ezelőtt tartottak először ökumenikus imaalkalmat. – Mindhárom gyülekezet templomába ellátogattunk, hogy közösen imádkozzunk az egységért. A program új színt vitt közösségeinkbe, és felpezsdítette a falu életét – emlékszik vissza Baksy Mária. A kezdeti lelkesedés később alábbhagyott, mégis mérföldkővé vált a falu történelmében, hiszen addig csak az eltérő vallásúak esküvőjén látogatták egymást a felekezetek.

Számomra fontos, hogy az ökumené ne egy formális dolog legyen. Ne azért képviseljük, hogy kipipálhassunk egy újabb kötelező programot a listán! Ha ez valóban egy szívből jövő gondolat, akkor szánjunk időt a közös éneklésre-imádságra, tanuljuk meg tisztelni és becsülni a másik testvért, és ismerjük egy egymást közelebbről” – foglalta össze gondolatait megjegyezve, az együtt eltöltött idő az emberi kapcsolatokban, és a gyülekezeti életben is gyümölcsöket terem.

Baksy Mária úgy véli, az ökumené akkor lehet a hétköznapokban is megélhető valóság, ha alázatosak vagyunk Istennel szemben, és törekszünk a szeretetre. „Ha mindezt nem szűkítjük le a saját magunk kis közösségére, hanem kiterjesztjük és nyitottak vagyunk a másik felekezetű testvér irányába. Mindemellett meggyőződésem, hogy a széttagozódottság megszűnése nem a mi igyekezetünk jutalma lesz, hanem Isten Szentlelke fogja produkálni. Ha úgy akarja, hogy a tökéletes egység megvalósuljon, akkor úgy is fog munkálkodni az Övéi életében.” Az Encsen tartandó programokkal kapcsolatban elmondta, a helyi evangélikus lelkész kezdeményezésére – szakítva a korábbi hagyományokkal – mindhárom felekezetek templomában összegyűlnek a hívek.

Sándor Frigyes korábbi evangélikus esperes az Európa Rádió „Szóbeszéd” című műsorában kifejtette, akkor vagyunk hiteles keresztyének, ha a széttagozódottság ellenére Istenben egyek tudunk lenni. Mint fogalmazott, mindannyiunk felelőssége és küldetése, hogy együtt, hitelesen tudjunk Jézus Krisztusról bizonyságot tenni a világ előtt. Hangsúlyozta továbbá, hogy különbséget kell tenni az „egy” és az „egység” fogalma között.

„A magyar nyelvben az egység olyan fogalmat jelent, ahol többen, azonos nézőponton és véleményen vannak, de mindenki fenntartja a maga egyéniségét, identitását. Az eggyé válás pedig az Istennel történő eggyé válást jelenti, ennek titka nem az emberi törekvésben van, hanem a pünkösdi Szentlélek csodájában” – fogalmazott Sándor Frigyes.

Az egyetemes imahét nyitó istentiszteletét Budapesten a fasori evangélikus templomban tartják január 20-án 18 órától. Az igehirdetést a hagyományoknak megfelelően Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint a MEÖT elnöke,Steinbach József református püspök végzi.

Kerületün kiemelt ökumenikus istentisztelete 2013. január 26-án szombaton 16 órától lesz a Miskolci Egyetem díszaulájában az alábbi szolgálattevőkkel:

Palánki Ferenc püspök
Római Katolikus Egyház

Dr. Orosz Atanáz püspök
Görög Katolikus egyház

Csomós József püspök
Református Egyház

Sándor Frigyes esperes
Evangélikus Egyház

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!