Az évnyitókat is befolyásolja a koronavírus Békésben

Az évnyitókat is befolyásolja a koronavírus Békésben

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Vásári Erzsébet
Szarvas – Békéscsaba – Már csak egy nap, és hosszú idő után újra becsengetnek, így Békés megye iskoláiban is elkezdődik a 2020/2021-es tanév. A koronavírus azonban az előző befejezéséhez hasonlóan az új kezdetét is befolyásolja, hiszen már az évnyitókat sem tartják meg hagyományos módon.

Közel fél éve, március 13-án ültek utoljára iskolapadban a diákok, most pedig a hosszú kihagyás után, az új tanévben visszatérhetnek a közösségbe. A koronavírus ugyanakkor még mindig jelen van az országban és Békés megyében is, így egy ideig még biztosan nem a hagyományok szerint zajlik majd az iskolában eltöltött idő. Az óvintézkedések pedig már rögtön az évnyitókkal kapcsolatban érezhetőek lesznek.

Mészáros Tünde, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta, egyházi iskolaként minden évben a Szarvasi Evangélikus Újtemplomban tartják évnyitójukat, idén azonban a koronavírus miatt csupán a kezdő, kilencedik évfolyamos diákjaikat viszik át az ünnepségre. Rajtuk kívül tervezik még a végzősök jelenlétét is, de arról még folyamatban vannak az egyeztetések. Hiszen a két korcsoportban három-három osztály van, melyekbe mintegy 170 tanuló jár. A templom nagysága azonban megengedi ennyi ember biztonságos távolságban való szétültetését, így remélhetőleg mindkét évfolyam jelen lehet szeptember 1-jén.

Köveskúti Péter, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója elmondta, a koronavírus terjedése miatt lehet számítani újabb szigorításokra, ezért még képlékeny, hogy tudnak-e évnyitót tartani, illetve ha igen, akkor pontosan milyen keretek között. Terveik szerint azonban az evangélikus nagytemplomban zajlik majd a tanévnyitó istentisztelet, ahol az első, ötödik, kilencedik és tizenkettedik évfolyamok lesznek jelen szüleikkel, a többi osztály pedig élő közvetítésről, a tantermekből szemlélheti az eseményeket.

A programban ugyanakkor a megszokottak szerint benne lesz az új kollégák és diákok eskütétele, valamint igazgatóként sajátja is, hiszen ebben a tanévben kezdődik újabb ciklusa. Hozzátette, a templomra vonatkozó szabályokat természetesen betartják, így ügyelnek majd a távolságtartásra, a maszk viselésére, valamint a kézfertőtlenítésre is.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!