Az eretnekség bűnének vádján túl – A keresztény egységtörekvések jegyében Esztergomban

Az eretnekség bűnének vádján túl – A keresztény egységtörekvések jegyében Esztergomban

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír
Esztergom – Ahogyan arról már hírt adtunk, Nemzetközi eucharisztikus kongresszusra (NEK) készülve konferenciát tartanak Esztergomban november 27. és 29. között. Szerdán délután protestáns előadók mutatták be egyházuk hitét az eucharisztia vonatkozásában.

A tanácskozás második napjának délutánján Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke tartott előadást az úrvacsora teológiájáról, evangélikus és református gyakorlatáról. Az előadók a párbeszéd jegyében Kocsis Fülöp érsek-metropolitával együtt felekezetközi kerekasztal-beszélgetés keretében válaszoltak a jelenlévők kérdéseire. (...)

Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök előadásában felvázolta az úrvacsoráról szóló teológiai felfogást és az úrvacsora gyakorlatát az evangélikus egyházban. Hangsúlyozta a szentség lényegét: külső jelrendszer, amely belső lelki változást idéz elő, és nyilvánvaló kapcsolatot hoz létre Isten és ember között. A szentség tartalma pedig nem más, mint hogy „Isten a bűnöst elfogadja, magához öleli, s új kezdetre biztatja”. A szentség által Isten építi gyülekezetét, az úrvacsora közösségében pedig Krisztus áll a középpontban.

Luther Márton a Nagy kátéban így fogalmaz: „Mi tehát az oltári szentség? Felelet: Krisztus Urunk valóságos teste és vére kenyérben és borban, amely Krisztus igéjével rendeltetett nekünk, keresztyéneknek arra, hogy együk és igyuk.”

Szebik Imre előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy Ulrich Wilkens nyugalmazott evangélikus püspök (Walter Kasper bíborossal együtt írt Felhívás az ökumenére című könyvükben) utalt arra, hogy Luther teljesen osztozott az egész nyugati és keleti egyház hitében, vallotta Krisztus testi jelenlétének csodáját a szent úrvacsorában (ezért vált külön Ulrich Zwinglitől ebben a kérdésben).

Szebik Imre püspök a vegyes házasságokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Ferenc pápa tavaly a Rómában élő evangélikus gyülekezetben tartott látogatásakor az evangélikus–római katolikus eucharisztia közös ünnepléséről szólva egy katolikus asszony kérdésére azt felelte: a házaspár beszélje meg egymás közt és az Úrral ezt a kérdést, és döntsenek jó lelkiismeretük szerint.

„Keressük egymás iránti bizalommal és megbecsüléssel közös kincsünk áldásainak együttes megélését anélkül, hogy meggyőződésünkből bármit is fel kellene áldozni az úrvacsora oltárán” – zárta előadását az evangélikus püspök.

A teljes cikk itt olvasható.

Szebik Imre előadása cikkünk csatolmányában elérhető.

Csatolt állományok: Szebik_Imre_eloadasa.doc -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!