„Arra bátorítok mindenkit, hogy házasodjanak!”

„Arra bátorítok mindenkit, hogy házasodjanak!”

Share this content.

Forrás: gyorplusz.hu, szöveg: Bodrogi Sára, fotó: O. Jakócs Péter, Pexels
Győr – A mai fiatalok egyre távolabb hessegetik maguktól a házasság gondolatát, sokkal inkább a karriert, az önmegvalósítást helyezik előtérbe. Erről, valamint a házasság hete mozgalomról beszélgetett a Győrplusz.hu a programsorozat győri vezetőjével, Bogdányi Mária lelkésszel, akinek fontos üzenete van az egyetemisták számára.

– Ön a Győri Evangélikus Egyetemi Lelkészség vezetőjeként hogyan látja ennek a generációnak a házassághoz való viszonyát?

– Míg néhány évtizeddel ezelőtt általában egy huszonkét-huszonhárom éves fiatal előbb-utóbb megházasodott és harmincéves korára esetleg már a harmadik gyermekét is megszülte, ahhoz képest ma nagyon kevesen házasodnak meg harminc előtt. Ebben nyilván az önmegvalósításnak is nagy szerepe van, vagy egyszerűen csak próbálják magukat távol tartani a felelősségvállalástól. Azonban azoknál az egyetemistáknál, akikkel nekem lelkészként volt alkalmam beszélgetni, egyértelműen megfogalmazódott a család igénye. Azt gondolom tehát, hogy bár manapság nagyon sokan inkább élettársi kapcsolatban élnek együtt, maga a házasság intézménye nincs elveszőben, csupán megtalálható ez a sorrendbeli, időbeli eltolódás.

– Hogyan került kapcsolatba a Házasság hetével? Miért érezte fontosnak, hogy Győrben is megrendezzék?

– A házasság hete mozgalom közel két évtizede indult Angliából, 2008 óta hazánkban is megrendezik évente. Én először Budapesten találkoztam vele, ugyanis a Deák téri evangélikus templomban Valentin-nap környékén volt egy olyan lehetőség, hogy a házaspárok áldást kérhettek házasságukra – ez egy ökumenikus akció volt. Ezen felbuzdulva először a Széchenyi István Egyetemen szerveztem egy házasság hete rendezvényt, ahová elhívtam egy négygyermekes házaspárt, hogy előadást tartsanak arról, szerintük hogyan fér össze a házasság és a karrier. A diákoktól pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ezután megkerestem a helyi egyházak lelkészeit, így a következő évben már sikerült ökumenikusan megrendezni a házasság hetét Győrben, ennek immár hét éve. Itt is szeretnénk lehetőséget adni a házaspároknak, hogy áldást kapjanak életükre, de ezt kibővítettük azzal, hogy a jegyesek, sőt a szerelmesek is áldást kérhessenek kapcsolatukra Isten színe előtt – véleményem szerint ennek hatalmas ereje van.

– Mit gondol tehát, a házasság hete színes programpalettája képes megszólítani a fiatalokat is, esetleg befolyásolni, megváltoztatni a házasságról kialakított elképzeléseiket?

– A házasság hete győri eseményein szép számmal jelennek meg fiatalok, minden korosztály megtalálható. A programpaletta pedig valóban színes – a gyertyafényes vacsorától kezdve a társasjátékos délutánon át az ökumenikus istentiszteletig, a sok előadásról nem is beszélve –, az érdeklődők kedvükre válogathatnak. Azt azonban nem tudhatom, hogy egy-egy előadás hogyan hat majd a fiatalokra, hogyan fogja befolyásolni az életüket. Igazából a Házasság hete mozgalom az egyetemisták részéről egy magvetés, ugyanúgy, mint bármely más egyházi munka. Nagyon kevés gyermek lesz hívő attól, hogy elmegy egy hittanórára, de egy magvetés megtörtént, és csak remélni tudom, hogy idővel teszi a dolgát, ha minden körülmény adott lesz hozzá.

Az interjú itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!