Angliai vendégek jártak kaposvári közösségünkben

Angliai vendégek jártak kaposvári közösségünkben

Share this content.

Forrás: kaposvar.lutheran.hu
Kaposvár – Az Ars Sacra rendezvénysorozat hetében különleges vendégek látogattak el a kaposvári evangélikusokhoz. Angliából, St. Albans településről érkezett egy népes delegáció, hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával, és kapcsolatba lépjenek a Kaposvári Evangélikus Egyházközséggel. Az első találkozás célja egy későbbi szorosabb együttműködés megalapozása volt.

St. Albans település London külvárosi környezetében terül el, ősi fészke az angol keresztyénségnek. A Trinity United Reformed Church ennek a településnek egyik híres, hitvalló közössége.  Az egyházközség tagjai, lelkészei énekkarukkal együtt érkeztek Magyarországra. A négynapos itt-tartózkodás alatt az evangélikus gyülekezet családjainál szállhattak meg az angol vendégek, ezzel is megkezdve a kapcsolatépítést.

A pénteki nap ismerkedéssel telt, szombaton Kaposvár nevezetességeinek látogatása került napirendre. A gyönyörű város bemutatásában dr. Sütő Zoltánné hitoktató, gyülekezeti tagunk vállalt fontos szerepet. A magyar történelem és a várostörténet egyszerre tárult az angol vendégek elé. Túrájuk végén a kilencvenéves kaposvári evangélikus templom bemutatására is sor került Pongráczné Győri Boglárka lelkész asszony segítségével. A tartalmas nap végén a Märcz Zoltán férfikörvezető által készített vacsorát is elfogyaszthatták, majd az angliai gyülekezet mutatkozott be a kaposváriaknak.

A hét zárásaként a két gyülekezet tagjai kétnyelvű istentiszteleten vettek részt. A vasárnap délelőtti alkalmon az angliai gyülekezet lelkipásztora mellett Pongráczné Győri Boglárka is hirdette az igét, így angol és magyar igemagyarázatot is hallhatott a templomba érkező közösség. Az istentiszteleten fellépett a Kaposvári Evangélikus Kórus, valamint énekszóval dicsérte Istent a St. Albans közösség énekkara is. Az angol és magyar bibliai idézetekkel, liturgikus szövegekkel és imádságokkal tarkított közös alkalom végén fogadást tartottak az evangélikus gyülekezeti házban, majd a magyar és angol csapat a Balaton felé vette az irányt. A Dunántúl egyik legszebb látnivalójának megcsodálása után Walter Zoltán presbiter balatoni pincéjében borkóstolóval látta vendégül a kirándulókat.

A hazaindulás napján már csak Budapest megtekintése maradt hátra, ez alkalommal Kiss-Bence Krisztina mutatta meg a főváros szépségeit a vendégeknek.

A tartalmas programok mellett barátságok, kapcsolatok alakultak, melyek reményeink szerint egy hosszú együttműködés első lépései lehetnek.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Kaposvár -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!