Adventi különlegességek a Budai Várban

Adventi különlegességek a Budai Várban

Share this content.

Forrás: kulturpart.hu
Budapest – Magyarország legnagyobb barokkorgonáján a legszebb régizenei dallamok szólalanak meg decemberben, a budavári evangélikus templomban.

Az idén júniusi felszentelést övező óriási szakmai érdeklődést és több Bach-fesztivált követően, először kerül megrendezésre az a budavári evangélikus templomban az adventi koncertsorozat. A Bach orgonafeljegyzései által inspirált historikus orgonában rejlő lehetőségek messze túlnyúlnak a német barokk zene előadhatóságán, melyre bizonyíték lesz a templom amúgy tradicionális rendezvényén felcsendülő művek színes palettája, péntek esténként 19:30-kor varázslatos hangzásban ismét különlegességekkel találkozhatnak az orgona- és zenebarátok.

December 1-én Kovács Szilárd, a Pécsi Székesegyház orgonistája kápráztatott el bennünket Buxtehude, Stanley és Reincken művei mellett saját alkotásaival. Második pénteken, június 8-án Peter Frisée és Roman Hauser bécsi orgonaművészek egy kuriózum számba menő műsorral érkeznek közénk. A két briliáns orgonaművész nem csak keresett koncertorgonisták világszerte és aktív fesztiválszervezők templomaikban, de igen nagy kedvüket lelik J. S. Bach zenekari műveinek orgonán való „négykezeslábas” előadásában. Saját átirataikból kapunk ízelítőt a templom meghitt adventi hangulatában. Harmadik pénteken, június 15-én Bán István, a templom orgonaművésze, a varázslatos új barokk orgona megálmodója zárja az adventi orgonaesteket német- és francia barokk művekkel, Bach, Buxtehude, Dandrieu és Boëly tollából.

A templomban minden hó első vasárnapján 18 órakor állandó orgonasorozat van, adventben december 3-án 18 órakor Deák László mutatja meg nekünk a barokk gyöngyszemeit, Muffattól Guilain-on keresztül egészen Bachig.

Adventi orgonaestek No.1

december 1. 19:30

Budavári Evangélikus Templom

Kovács Szilárd

műsoron: Buxtehude, Reincken, Stanley és saját művek

a belépés díjtalan

 

Adventi orgonaestek No.2

december 8. 19:30

Budavári Evangélikus Templom

Peter Frisée és Roman Hauser

műsoron: Bach zenekari műveinek négykezeslábas átiratai

a belépés díjtalan

 

Adventi orgonaestek No.3

december 15. 19:30

Budavári Evangélikus Templom

Bán István

műsoron: Bach, Buxtehude, Dandrieu és Boëly művei

a belépés díjtalan

 

Orgonaest

december 3. 18 óra

Budavári Evangélikus Templom

Deák László

műsoron: Bach, Buxtehude, Muffat és Guilain művei

a belépés díjtalan

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!