Tízéves az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízisközpontja

Tízéves az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízisközpontja

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Bakó Viktória / MÖS
Miskolc – Egy évtizede kezdődött meg az Ökumenikus Segélyszervezet Miskolci Szociális és Fejlesztő Központjában a krízisellátás. A tízéves jubileum alkalmából Gyermekközpontú ellátás címmel szakmai napot szerveztek a város szociális szakembereinek részvételével. Az elmúlt 10 év tapasztalatainak bemutatása mellett a rendezvényen nagy hangsúlyt fektettek a kapcsolati erőszak elleni küzdelemre.

Az előadások sorában szó esett többek között a kapcsolati erőszak kezeléséről, a civil és önkormányzati együttműködési lehetőségekről a gyermekvédelemben, valamint sor került egy esetfeldolgozásra is, A kapcsolati erőszak folyamata egy jogász szemével címmel.

A szakmai napot követő sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója foglalta össze a szervezet miskolci szociális és fejlesztő központjának a krízisellátásban végzett tízéves munkáját. Elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a családok átmeneti otthonával 2000 óta van jelen a Borsod megyei nagyvárosban és az már a szolgáltatás elindításának kezdetekor látszott, hogy mivel a bekerülő családok fele kapcsolati erőszak elől menekült, szükséges egy külön erre a célra kifejlesztett ellátási forma, amely gyorsan tud reagálni a bántalmazással kapcsolatos krízishelyzetekre. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2006-ban egy minisztériumi pályázat segítségével indította el krízisközpontját, ahol 10 év alatt mintegy 1000 bántalmazott talált menedéket. A segélyszervezet krízisközpontjában pszichológus, jogász, szociális munkás segíti a szakmai munkát. A központot ma már videokamera-rendszer is védi, illetve a kialakított biztonsági szobában a láthatások is védett közegben bonyolódnak le. A munkatársak emellett aktívan bekapcsolódnak a szakminisztériumok munkájába, részt vállalnak a jogszabálytervezésekben is. Ennek eredményeképpen mára már a modellprogramból egy jogszabályilag meghatározott ellátás alakult ki, biztos finanszírozási és szakmai keretekkel. Lehel László a fentieken túl kiemelkedő eredményként értékelte, hogy az elmúlt tíz év során az Ökumenikus Segélyszervezet által kipróbált és a minisztérium számára javasolt félutas házas rendszer is bekerülhetett az állami ellátórendszerbe.

Az elnök-igazgató a mai nappal elinduló országos Vedd észre! kampányt ismertetve elmondta, hogy óriásplakátok és citylightok, online felületek, valamint rádiószpotok segítségével juttatják el üzenetüket a társadalomhoz. Lehel László aláhúzta: a segélyszervezet munkája során mindig nagy hangsúlyt helyez a prevencióra. Legtöbb esetben fontosabb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni, és ez alól nem kivétel a kapcsolati erőszak sem. Éppen ezért indítják el most már negyedik alkalommal a Vedd észre! elnevezésű kampányt, mely egyrészt a bántalmazó kapcsolatban lévőket, másrészt azok környezetének, ismeretségi körének a figyelmét szeretné felhívni arra, hogy van kiút, hogy ki lehet időben lépni az erőszakos kapcsolatból. Lehel László végül elmondta, hogy a segélyszervezet eddig több mint 4500 bántalmazott számára nyújtott komplex ellátást.

Dr. Illés Boglárka, az EMMI  Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára a kormányzat kapcsolati erőszak elleni küzdelem területére vonatkozó törekvéseit ismertette.

Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese a gyermekközpontú fejlesztések fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, a miskolci szociális és fejlesztő központ megnyitása óta több mint 1300 gyerek került kapcsolatba az intézménnyel és részesült valamilyen fejlesztő foglalkozásban. A segélyszervezet munkájának ebben az évben is kiemelt területe a gyerekfejlesztés. Gondozásuk közben, a fizikai ellátás mellett, a munkatársak nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a hozott pszichés sérüléseket, a szegénység, a nem megfelelő szocializáció okozta hátrányokat enyhítsék. A gyermekfejlesztő program egyik fő eleme a célzott fejlesztés (részképességek, szociális készségek fejlesztése), míg a másik oldalon a közösségépítésre, a szabadidős és élményprogramok szervezésére helyez nagy hangsúlyt. Ezért nagy öröm, hogy az Ovi-Foci Alapítványban olyan partnerre talált az Ökumenikus Segélyszervezet, amely segít a célok megvalósításában.

A sajtótájékoztatót követően Lehel László elnök-igazgató és dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke szalagátvágással adták át a legkisebbek számára is a sportolást, a szabadidő hasznos és egészséges eltöltését szolgáló focipályát.

A Vedd észre, ha valami nincs rendben! kampányról

Hazánkban évente mintegy 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében. A gyermekbántalmazás sokszor rejtetten zajlik, az eseteknek nagy része nem derül ki, és így kezeletlen marad. 100 esetből csupán 10 jut el a jelzésig, és mindössze egyetlen miatt indul büntetőeljárás. A gyermekvédelem statisztikái szerint évente kb. 20 ezer gyerek válik valamilyen – lelki, fizikai, szexuális – bántalmazás áldozatává.

A gyermekbántalmazás fogalma alatt – a fizikai bántalmazás mellett – az elhanyagolást, az érzelmi bántalmazást és a szexuális abúzust értjük. Kiemelten fontos az erőszak bármely formájának időbeni felismerése, hogy a segítség minél hamarabb érkezhessen. Ezt a célt tűzte ki az Ökumenikus Segélyszervezet, mikor ötödik alkalommal is elindította a Vedd észre! kampányát, melyhez korábban iskolai prevenciós program, egy bántalmazásban szenvedőknek vagy azt észlelőknek szóló honlap, valamint egy online figyelemfelhívó akció is kapcsolódott.

Mint ismeretes, a szemléletformálás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet a gyakorlatban is sokat tesz a kapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás áldozataiért. A segélyszervezet mintegy 500 bántalmazott gyermeknek nyújt rendszeres segítséget. Átmeneti otthonaiban, krízisközpontjaiban évente több mint 150 bántalmazás elől menekülő gyermekes család (mintegy 600 fő) kap menedéket. A központok között az országban is egyedülálló az a titkos menedékház, ahol a segélyszervezet szakemberei szigorú biztonsági előírások mellett nyújtanak komplex segítséget a bántalmazó elől menekülő családoknak. Az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi központjában jelentős erőforrásokat fordít a gyermekek rehabilitációjára. Minden esetben pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítik a traumát szenvedett gyermekek lelki sebeinek gyógyulását, a továbblépésüket. A segélyszervezet 2016-ban egy olyan országos központ létrehozását kezdte meg, mely kifejezetten a traumát szenvedett gyerekek rehabilitációjával fog foglalkozni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!